Evin emlak vergisi değeri nasıl belirlenir?
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel, emlak vergisi değeri üzerinden oranların hesaplanması ile bulunuyor. Peki, evin emlak vergisi değeri nasıl belirlenir?
Evin emlak vergisi değeri nasıl belirlenir?
Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; İkinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.
Vergi için ödenecek bedel, emlak vergisi değeri üzerinden oranların hesaplanması ile bulunuyor. Bir mülkün emlak vergi kayıtlarındaki değerine emlak vergi değeri deniyor.
Her 4 yılda bir açıklanan arsa emlak değeri üzerinden hesaplanıyor. Peki, bir evin emlak vergisi değeri nasıl belirlenir?
2015 yılı emlak vergisi değerleri 65 Seri No'lu emlak vergisi kanunu genel tebliği kapsamında açıklanıyor.
2014 yılına ait uygulanacak yeniden değerleme oranı, 441 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile % 10,11 (on virgül on bir) olarak tespit ve ilan edilmiş bulunmaktadır.
2015 Yılı Bina, Arsa ve Arazi Vergisi Değerleri ile Asgari Ölçüde Arsa ve Arazi Metrekare Birim Değerlerine Uygulanacak Oranın Belirlenmesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) fıkrasında, takdir komisyonlarının dört yılda bir arsalara ve araziye ait asgari ölçüde metrekare birim değerlerini takdir edecekleri hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca 2013 yılında söz konusu takdirler yapılmıştır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 9/b ve 19/b maddelerinde, bina ve arazi vergisi mükellefiyetinin, dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlayacağı hükme bağlanmıştır. Asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdirleri 2013 yılında yapıldığından, bu hükümler uyarınca bina ve arazi vergisi mükellefiyeti 2014 yılından itibaren başlamış bulunmaktadır.
1319 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasında, vergi değerinin, mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren her yıl, bir önceki yıla ait vergi değerinin Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle bulunacağı; üçüncü fıkrasında da 33 üncü maddede yer alan vergi değerini tadil eden sebeplerle (8 numaralı fıkra hariç) mükellefiyet tesisi gereken hallerde, Vergi Usul Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) fıkrasına göre takdir komisyonlarınca belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, takdir işleminin yapıldığı yılı takip eden ikinci yılın başından başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıl birim değerinin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre aynı yıl için tespit edilmiş bulunan yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, 1319 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında, vergi değerinin hesabında bin liraya kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.
2014 yılında emlak vergisi mükellefi olanların 2015 yılına ait emlak vergisinin tarh ve tahakkukunda esas alınacak vergi değerinin (matrahın) hesabı ile bina, arsa veya araziye 2014 yılında malik olunması halinde mükellefiyetin başlangıç yılı olan 2015 yılı vergi değerinin hesabı aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılacaktır.
3.1. 2013 Yılında Yapılan Takdirler Nedeniyle 2014 Yılında Mükellefiyeti Başlayanların 2015 Yılına Ait Emlak Vergi Değerlerinin Hesabı
2013 yılında yapılan takdirler nedeniyle bina ve arazi vergisi mükellefiyeti 2014 yılından itibaren yeniden başlamış bulunmaktadır.
Bu mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2015 yılı vergi değerleri, 2014 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (% 10,11/2=) % 5,055 (beş virgül sıfır elli beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır.
Emlak vergisi borcunu nasıl öğrenebilirim?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com