15 / 05 / 2024

Evini ipotek ettirenlere büyük şok! Resmen açıklandı! 

Evini ipotek ettirenlere büyük şok! Resmen açıklandı! 

Gayrimenkulün satışında ipotek konusunun detayları merak ediliyor. Peki bir evde ipotek varsa tahsilat nasıl yapılır? İşte ayrıntılar ve Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'in okuyucusunun sorusuna verdiği o yanıt...



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, okuyucusunun sorduğu sorunun haklı bir soru olduğuna dikkat çekerek, yanıtına "Bir gayrimenkul üzerinde iki ipotek bulunabilir, hatta ben bunu daha da genişleteyim, üç veya dört ipotek olabilir. Bu hallerde tahsilat nasıl yapılacak?" ifadelerini kullanarak başladı.

Evini ipotek ettirenlere büyük şok! Resmen açıklandı! 

İpoteklerin tesis edilmesi sırasında sıra numarası verilerek tesis ediliğini belirten Tamer Heper, "birinci derece ipotek, ikinci derece ipotek gibi sıralanır" dedi. 

Gayrimenkulün satışında önce üstteki derecedeki ipotek sahibine parasının ödeneceğini belirten Tamer Heper, para artarsa ikinci derecedeki ipotek sahibine ödemenin yapılacağını aktardı. 

Evini ipotek ettirenlere büyük şok! Resmen açıklandı! 

Konuyla ilgili açıklamasında "Zaten alacağını ipotekle teminat altına alacak kimse üst sıradaki ipoteğin alacak miktarı ile gayrimenkulün değerini karşılaştırarak alt sıralarda ipoteği kabul eder" değerlendirmesinde bulunan Heper, alt sıralara para kalmaması gibi bir durum varsa bu ipoteğin yararlı olmayacağını belirtti. 

Birinci derecede ipoteğin alacağının karşılaşması durumunda birinci derecede alacaklının sıradan çıkacağına dikkat çeken Heper, "Ama ikinci derecedeki otomatik olarak birinci sıraya çıkmaz. O hâlâ ikinci derecede kalır" diye konuştu. 

Evini ipotek ettirenlere büyük şok! Resmen açıklandı! 

Bunun için ipotek sözleşmesinde üst dereceden istifade şartının olması gerektiğine de vurgu yapan Tamer Heper, bu şartı olması halinde üst sıra boşaldığında alttaki ipoteğin üste geçeceğini dile getirdi. Bu şartın olmaması halinde alt sıradakinin yukarı yükselmeyeceğini altını çizen Heper, "bir başkası gelip üst sıradan bir ipotek tesis edebilir. Bir kimse ipotek tesis ederken kendisinin kaçıncı sırada olacağını bilir, buna göre gerekli işlemi yapar" şeklinde konuştu. 

Konut sektöründe yeni devir! Sahte ilanlar siliniyor, ev fiyatları düşüyor! 

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 


Geri Dön