09 / 10 / 2024

Evini satmayı düşünenler dikkat! İşte ev satarken ortaya çıkan masraflar!

Evini satmayı düşünenler dikkat! İşte ev satarken ortaya çıkan masraflar!

Konut satışı yaparken bazı çeşitli masraflar çıkarken,  söz konusu bu masraflar, çoğunlukla evi daha hızlı satmak ya da evin değerini artırmak amacıyla yapılıyor. İşte ev satarken ortaya çıkan masraflar…




Konut alım satım sürecinde hem alıcı hem de satıcılar için çeşitli masraflar bulunuyor. Satıcı tarafta maddi yetersizlikler söz konusuysa gerekli anlaşmalar yapılarak bu masraflar, konutun satış bedelinden düşülebiliyor. Peki ev satarken hangi masraflar çıkıyor? 

1. Tadilat gideri
Evinizi hızlı bir şekilde satmak istiyorsanız evinizde herhangi bir tadilat masrafı olmaması gerekiyor. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, rutubetlenmiş duvarlar, yıpranmış mutfak dolapları, eskimiş ve solmuş mermerler, tesisat arızaları… Bunların hepsi hem söz konusu konutun satış değerlerini düşüren hem de potansiyel alıcıları kaçıran etmenler arasında yer alır.


2. Tapu masrafları
Evin satış işlemleri tapu dairelerinde yapılıyor. Burada söz konutu  satın alan ile mülk sahibi arasında tapu devri gerçekleşir. İşte tam da bu noktada alıcıdan ve satıcıdan yüzde 2’şer olacak şekilde toplamda yüzde 4 oranında harç kesiliyor. Ayrıca söz konusu bu bedele ek olarak döner sermaye ücreti de alınıyor.

Eğer satıcı ile anlaşma yapılırsa tapu harcını bazen yalnızca alıcı da ödeyebiliyor. İşte tam da bu noktada tüm tapu harcını alıcı ödediği için mülk sahibi, tapu masrafı ödemez; fakat satış bedeli üzerinden bir miktar indirim yapmak durumunda kalabilir.

Evini satmayı düşünenler dikkat! İşte ev satarken ortaya çıkan masraflar!


3. Gelir Vergisi

Satmayı düşündüğünüz evi, son 5 sene içerisinde satın aldıysanız gelir vergisi ödemeniz gerekiyor. İşte tam da bu noktada alış ve satış fiyatları üzerindeki fark hesaplanarak size bir vergi ödemesi çıkarılır. Vergi oranı, alış ve satış fiyatı arasındaki farka göre yüzde 35’e varabilir. Bu sebeple de konut alım satımı yaparken evin gerçek bedeli yansıtılmalıdır.

4. Noter Giderleri
Noter, yalnızca mülk sahibinin bulunmadığı hallerde bir masrafa dönüşmektedir. Mülk sahibi, sağlık veya başka nedenlerle satış esnasında hazır bulunamayacaksa onun adına noterden vekaletname almak gerekiyor.

5.Evin potansiyel eski borçları
Söz konusu konut ile alakalı apartman aidatı veya belediye masrafları gibi borçlar varsa bunların hepsi gerçekleştirilecek olan  satış esnasında ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda tüm bu bedeller konut sahibi için masrafa dönüşebiliyor. Bu noktada alıcı ile anlaşma yapılıp ortaya çıkan borçlar söz konusu konutun satış bedelinden düşülebilir.

 

Şile'de 182 milyon TL'ye arsa satılıyor! İstanbul'da toprak sahibi olmak isteyenlere Ekim fırsatı!

Çok sayıda şehirde kiralar asgari ücreti geçti! İşte kiraların en pahalı olduğu 20 şehir!

Yaş çaya kilogram başına tam bu kadar fark ödenecek! Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte o rakam...


Geri Dön