Kira

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! Son gün 31 Mart!

1 Ocak-31 Aralık 2021 döneminde kiraya verdiği evden 7 bin Türk Lirası, iş yerinden ise 53 bin Türk Lirası'ndan fazla kazanç elde eden mükelleflerin beyanname vermeleri için son gün 31 Mart.  Türkiye'de milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödediği kira geliri vergisi için 1 Mart 2022 tarihinde başlayan beyan döneminde sona geliniyor, beyan verilmesinde son tarih 31 Mart 2022 olarak açıklanmıştı

Geçtiğimiz sene ev ve iş yerinden kira geliri elde eden kişiler gelirlerini beyan etmekle yükümlü ve beyan dönemi de 31 Mart 2022'de bitiyor. 

Türkiye'de milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödediği kira geliri vergisi için 1 Mart 2022 tarihinde başlayan beyan döneminde sona geliniyor, beyan verilmesinde son tarih 31 Mart 2022 olarak açıklanmıştı. 

Mükelleflerin, 1 Ocak-31 Aralık 2021 döneminde evlerinden 7 bin Türk Lirası, iş yerinden ise 53 bin Türk Lirası'ndan fazla kira geliri elde etmesi durumunda gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Evler için yalnızca tek meskende istisna uygulamaya alınıyor. Kira geliri beyanında bulunmayan ya da eksik beyanda bulunanların istisnadan yararlanma imkanı yok. 

Peki kira geliri beyannamesi nasıl verilir? Kira geliri vergisi ne zaman ödenecek? İşte milyonlarca mükellefin merak ettiği ayrıntılar...

İstisnadan fazla kira geliri elde edenler bu istisna oranın düşürülmesinden sonra beyannamesini verecek ve istisna oranı yalnızca bir evde kullanılabildiği için birden çok konuttan kira geliri elde edilmesi durumunun gözden kaçırılmaması gerekiyor. Diğer taraftan iş yeri kira gelirinde beyan sınırının aşılması halinde istisna oranı da düşülmüyor. 

Vergi mükellefleri "www.gibgovtr" internet sitesinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yaparak hazırlanan beyana onay vererek ya da gereken değişiklik ve düzeltmeleri yaparak kolayca ve hızlı olarak beyannamelerini verebiliyor. Aynı zamanda ikametgahın yer aldığı bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem gerçekleştirilebilirken; Hazır Beyan Sistemi'nde 7 gün 24 saat erişilerek işlem yapılabiliyor. 

İki eşit taksitte ödenebiliyor

İnternet kullanamayan ya da vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri mükellefler ile okuma yazması olmayan ve engelli ile hasta vatandaşlar "444 0 189" numaralı Vergi İletişim Merkezi'ni arayarak konuyla ilgili destek ve yardım talep edebiliyor. Bu kişilere randevu sistemine göre Maliye Bakanlığı tarafından yardımcı olması amacıyla memur yollanıyor.

Elde edilen kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler Mart 2022 ve Temmuz 2022'de iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Beyanname verilmesiyle ilgili olarak mükellefler GİB'in çağrı merkezi olan "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak detaylı bilgilere erişebilecek. 

"Zamanında beyanname vermeyenler istisnadan yararlanamayacak"

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Alila ilgili gerçekleştirdiği değerlendirmede, mükelleflere beyannamenin zamanını geçirmemelerine ilişkin çağrıda bulundu ve "Zamanında beyanname vermeyenler, beyan edilmeyen kira geliri tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanmak suretiyle verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası ile karşılaşacakları gibi istisnadan da faydalanamayacaklardır." diye konuştu. 

Süre dahilinde beyan edilmeyen ve ödemesi yapılmayan vergi için aylık gecikme faizi ödeneceğine dikkat çeken Yüksel, beyanname verilmemesi sebebiyle 2 kat ve birinci derecede usulsüzlük cezasının kesileceğini dile getirdi. 

Kira gelir vergisi mükelleflerinin sayısının 13 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ali Yüksel, Türkiye genelinde konut ve iş yerini kiraya veren mükelleflerin milyonlara ulaştığına vurgu yaparak, "Bu sayının halihazırda 13 milyon civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Konutta hissedar olanların da aynı şekilde kira geliri hissedar basına 7 bin TL'yi geçiyorsa beyanname vermeyi ihmal etmemeli." açıklamasında bulundu.

Ev sahipleri dikkat! Kira gelir beyannamesi için son 5 gün!

Kirada oturan ve evi kirada olan kişiler beyanname verecek mi?

Kira geliri elde edenler dikkat! Verginizi düşürebilirsiniz: Bunları gözden kaçırmayın!

Kira geliri beyanında gelir sıralaması önemli mi? İşte merak edilenler...