Kira

Evini yabancıya kiraya verenlere büyük şok! Sonradan pişman olmayın!

Yabancıya konut kiralamada konut sahiplerinin karşılaşabilecekleri bazı riskler bulunuyor. İşte o riskler... Rayiç bedellerin üzerinde ödeme yapan yabancılara kiralama fırsatı ev sahipleri için cazip görünse de beraberinde bazı risklerle geliyor

İstanbul başta olacak şekilde bazı büyükşehirlerde özellikle yabancıların yoğun talepleri kiralık ev fiyatların ciddi yükselişlere neden oldu. Rayiç bedellerin üzerinde ödeme yapan yabancılara kiralama fırsatı ev sahipleri için cazip görünse de beraberinde bazı risklerle geliyor. 

Belli bir süre kira ödeyip sonra hiç ödeme yapmayanlar, konuta ciddi zarar verip kaçanlar ya da kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler bulunuyor. 

 

Emart Gayrimenkul’ün kurucusu Arzu Turan yabancıya konut kiralamada konut sahiplerinin karşılaşabilecekleri tehlikeleri açıkladı. 

İşte Emart Gayrimenkul’ün kurucusu Arzu Turan'ın o açıklamaları...

Ülkeye girişinin kayıtlı olması önemli

Konut sahiplerinin kiraya vereceği evlerinden olabilecek maksimum geliri elde etmek istemelerinin oldukça doğal olduğunun altını çizen Emart Gayrimenkul’ün kurucusu Arzu Turan, "Ancak fırsat gibi görünen durumlar bazen soruna dönüşebiliyor. Bu yüzden yabancıya konut kiralarken ekstra dikkatli olunması gerekiyor. İlk yapılması gerekenlerden biri kiralama yapmaya talip olan kişinin pasaportunun fotokopisini istemek. Kira sözleşmesi yapılacağında zaten pasaport bilgilerine ihtiyaç duyulur" açıklamasında bulundu. "Pasaport bilgilerinden kişinin ülkeye kaçak mı yoksa yasal yolla mı giriş yaptığını öğrenmek mümkün olabilmektedir" ifadelerini kullanan Arzu Turan, "Yasal olanlarda ülkeye girişte pasaport kontrolde vurulmuş olan tarih ibareli damga bulunur. Diğer yandan konutu kiralamak isteyen kişinin Türkiye’de ikamet durumu da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yabancı kimlik no sorgulama bölümünden öğrenilebilir" şeklinde konuştu.

 

Vize süresine dikkat edilmeli

Arzu Turan, evi kiralamak isteyen kişinin pasaportunun ardından kontrol edilmesi gereken konunun vize süresi olduğunu vurguladı ve "Çünkü en sık karşılaşılan sorunlardan biri kira veya aidat borcu bırakarak habersizce evin terkedilmesidir. Vize süresi, yapılmak istenen kira kontratından kısa olan yabancıdan mutlaka ek güvence alınmalı veya depozito bedeli buna göre belirlenmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Depozito bedeli dikkatli belirlenmeli

Kiralanan konutun habersizce terkedilmesi kadar sık karşılaşılan problemlerden birinin de evin kötü kullanılması ya da demirbaşa zarar verilmesi olduğunun altını çizen Turan, "Bu durumu kısmen de olsa önleyebilmenin yolu yasaya uygun en üst sınırdan depozito bedeli almak olacaktır.  Yüksek depozito bedelinin eve zarar verilmemesi konusunda bir ölçüde caydırıcılığı olabilir" ifadelerini kullandı. 

Noter huzurunda kira kontratı

"Kira sözleşmeleri noter huzurunda yapıldığında belli bir harç bedeli ödenir" diye konuşan Arzu Turan, "Bu sebeple ülkemizde noter önünde kira sözleşme uygulaması çok yaygın değildir" dedi ve hak kaybı yaşanmaması için yabancıya yapılan kiralamaların mutlaka noter huzurunda yapılması gerektiğinin altını çizdi. Turan konuyla ilgili olarak "İleride doğabilecek itilaflarda haklılığınızı ispatlayabilmek için noter önünde sözleşme yapılması çok önemlidir" ifadelerini kullandı. 

 

Alt kiracı ya da devir hakkı olmamalı

"Sıkça karşılaşılan sorunlardan biri kiralama yapan yabancının evi veya evin odasını/odalarını üçüncü şahıslara kiralama yoluna gitmesidir" açıklamasında bulunan Turan, "Bu nedenle kontrat yapılırken evde kimlerin yaşayacağını isim isim almak önemlidir" şeklinde konuştu ve kontratta alt kiracı ya da kira devir hakkının olmadığnın özellikle belirtilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Özellikle mobilyalı kiralamalarda bu durumla sıkça karşılaşılıyor. Hatta tek bir aileye kiralanan evde 15’e kadar varan sayılarda ailelerin kaldığı dahi olabiliyor" şeklinde konuşan Turan, konut sahipleri açısından yabancıya kiralamaları cazip kılan unsurun yüksek fiyat avantajı olduğunu aktardı. 

İstanbul'da satışta olan konut projeleri Eylül 2022!

TOKİ, 26 ildeki KDV'den muaf 365 arsayı yüzde 25 peşinatla satacak!

Demir fiyatlarına 50 TL indirim geldi! 1 ton demir ne kadar oldu? İşte güncel 27 Eylül 2022 demir fiyat listesi