Emlak Terimleri

Evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesi yapılır mı?

Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını koruyor. Peki, evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesi yapılır mı?

Evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesi yapılır mı?

Evlilikte eşler arasında yasal olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Ancak eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor.


Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor. Bu rejimde; Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya; Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri; Manevî tazminat alacakları ile Kişisel mallar yerine geçen değerler kişisel mal olup rejimin dışında kalıyor.


Mal ayrılığı rejiminde ise eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını koruyor. Peki, evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesi yapılır mı?


Medeni Kanun gereğince; Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.


Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir.


Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.


Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.


Boşanmadan önce mallara tedbir koyulabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com