Emlak Terimleri

Mal ayrılığı sözleşmesi örneği 2022!

Eşler, evlenirken ya da evlendikten sonra hazırlanan bir sözleşme ile mal ayrılığı rejimini seçebilirler. İşte mal ayrılığı sözleşme örneği 2022...İspat, borçlardan sorumluluk ve paylı mülkün özgülenmesi konularında paylaşmalı mal ayrılığı rejimine ilişkin hükümler uygulanır

Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur. İspat, borçlardan sorumluluk ve paylı mülkün özgülenmesi konularında paylaşmalı mal ayrılığı rejimine ilişkin hükümler uygulanır.

Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler. İşte mal ayrılığı sözleşme örneği 2022...

MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ NASIL OLMALIDIR?

Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir. Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızasını almak zorundadırlar. 

Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler. 

Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.

MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ 2022

……………………………ile ………………………arasında yapılan …./…./…./ tarihli evlilik nedeniyle, taraflar Türk Medeni Kanununun  verdiği yetkiyle evlenme tarihinden geçerli olmak üzere mal ayrılığı rejimini kabul ettiklerini aşağıda belirtilen kanuni sınırlar içerisinde beyan etmişlerdir.

1- Eşlerden her biri kanuni sınırlar dahilinde, kendine ait olan kişisel mallarını yönetmek, bu mallardan yararlanmak ve tasarrufta bulunmak hakkına sahiptir. Diğer eşin bu mallar üzerinde söz hakkı yoktur.
2- Üçüncü kişilerden gelen manevi ve maddi tazminat alacakları da kişisel mallara dahildir ve diğer eşin bu alacaklar üzerinde de tasarruf hakkı yoktur.

3- Bağışlamalar ve miras hakları ile paylarında da diğer eşin herhangi bir ortak payı olmayacaktır.

4- Bir malın kendisine ait olduğunu iddia eden eş, iddiasını ispatla yükümlüdür. İspat edemezse o mal, paylı mülkiyete dahil olur.

5- Eşlerden her biri kendi borçlarından sorumludur ve diğer eşi borçlandırıcı işlemler yapamaz.

6- Evin yönetim giderleri eşlerden her birinin ortak katılımıyla sağlanır.

7- Mal rejiminin sona ermesiyle, eşlerden her biri, diğerinin zilyetliğinde olan kendine ait malı geri alabilecektir.

8-Eşlerden birinin ölümü halinde her bir eşin malı, kendi mirasçılarına geçecektir.

 

Boşanırken ev kimde kalır?

Eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Haciz başlatma masrafı 2022 ne kadar?