04 / 05 / 2024

Evler 3 bin TL'ye akıllı oluyor!

Evler 3 bin TL'ye akıllı oluyor!

Yeni yapılan projelerin birçoğunda akıllı ev sistemleri kullanılıyor. Bina otomasyon sistemleri geliştiren mühendisler eski evlerin de 3 bin liradan başlayan fiyatlarla uzaktan kumanda edilebileceğini söylüyor..



Komut verdiğinizde ışıkları yanan, panjurları açılan ya da kliması devreye giren daireler artık hayal olmaktan çıkıyor. Akıllı evler daha az enerji harcattığı için binada kullanılan enerji maliyetlerini de düşürüyor. Bina otomasyon sistemleri geliştiren proje mühendisleri evlerin birçoğunun akıllı ev teknolojisiyle donatılabileceğini aktarıyor.


Akıllı evlerin maliyeti ise nelerin akıllı sistemle konut edileceğine bağlı olarak değişiyor. Ancak perde, aydınlatma, camlar, ısınma-soğutma gibi temel kullanımlara uygun teknolojiler kablosuz sistemde 3 bin liradan, kablolu sistemde 5 bin liradan başlayan fiyatlarla akıllı olabiliyor. Beyaz eşyalar ve farklı istekler ise maliyetleri yukarıya taşıyor.


Eski evlerde kablosuz


İnternet altyapısı olmayan ve çok eski binalarda evler genellikle kablosuz yöntemle akıllanıyor. Bu uygulamada sistem genelde anahtar altlarına yerleştiriliyor. Proje mühendisleri internet altyapı kablosu olmayan evler için bu sistemin iyi bir alternatif olduğunu belirtiyor. Ancak farklı birkaç noktanın dikkate alınması gerektiği uyarısı yapılıyor. Sistemin hangi firma tarafından yapıldıysa o firmaya bağlı hareket etmek zorunda kalınacağı uyarısı önemli bir ayrıntı olarak veriliyor. Kablosuz sistemde hizmet veren firmaların birbirleriyle aynı koordinasyonda çalışmadığına dikkat çekiliyor. Yeni programların da bir başka firma tarafından yüklenmediği aktarılıyor.


Kablolular geleceğe ayak uyduruyor


Kablo altyapısı bulunan binalar daha çabuk akıllanıyor. Üstelik kablolu sistemlerde sektörde hizmet veren birçok şirket uluslararası geçerliliği olan KNX adlı protokol çerçevesinde çalışıyor. Bu da yeni programlarda hizmetin ilk satın alındığı şirkete sizi bağımlı kılmaktan kurtarıyor. Diyelim ki teknoloji ilerledi ve yeni teknoloji size çok daha iyi bir kolaylık sağladı bu durumda istediğiniz bir firmadan yeni programı satın alıp kullanabilirsiniz.


İlk Dumankaya başlattı


Akıllı ev uygulamasına ilk yatırım yapan inşaat firması Dumankaya olarak karşımıza çıkıyor. Şirket son dönemde geliştirdiği projelerinde Dumankaya IQ sistemini dairelere yerleştiriyor. Böylece konut alıcıları evlerine gelmeden beyaz eşyalarını çalıştırabiliyor, evi ısıtıp-soğutabiliyor veya musluklara müdahale edebiliyor.


Evi parmakla yönettirecek 


Mikro İnşaat tarafından  Ankara  İncek'te yükselen 765 konutlu İncek Prestij'de tamamen akıllı ev teknolojisiyle dikkat çekiyor. 1+1'den 4+1'e değişik büyüklükte 16 farklı daire tipinin bulunduğu projede farklı parmak komutları ile müzik sistemi, perde, ısıtma, aydınlatma gibi donatılara hükmediliyor. Evi oda oda yönetme imkanına sahip sistem, ev içerisine yerleştirilen iPad sistemi ile dışarıdayken de idare edilebiliyor. Evler 284 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Konut almak isteyenlere yüzde 25 peşin ödemede kalan kısım 36 ay sıfır faizle taksitlendiriliyor.


Emine Açar/Bugün Gazetesi


Geri Dön