Evlere 'güneş kolektörü' takma zorunluluğu geliyor
Apartman ve evlere güneş kolektörü zorunluluğu getiren yasa teklifi hazırlanıyor.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, ev, apartman ve işyerlerinin çatılarına güneş kolektörü veya güneş pilleri konularak tüketilen enerjinin yüzde 10'unun bu yolla üretilmesinin yasal olarak zorunlu hale getirilmesi için çalışma yaptığını açıkladı.
Soner Aksoy, yenilenebilir enerji olarak nitelendirilen güneş, rüzgâr, jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimiyle ilgili yasa teklifi çalışmaları konusunda bilgi verdi.
`Kısa sürede üretim'
"Asıl enerji fosil yakıttır anlayışı artık bitmiştir" diyen Aksoy, yenilenebilir kaynaklardan tüketilen elektriğin yüzde 20'sinin kısa sürede üretilebileceğini belirtti.
Aksoy, "Bu konuda yasa teklifi çalışmam sürüyor. Eğer üretilen güneş enerjisinin ilk 5 yılda belirli bir fiyattan alınacağı düzenlemesini yaparsak, yatırımlarda patlama olur" diye konuştu.
Türkiye'nin elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılığının yüzde 52 seviyesinde olduğunu kaydeden Aksoy, "Doğalgaza bağımlı olmak belli ülkelerin kucağına oturmak demektir" dedi.
Barcelona kriterlerine göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bütün konutlara yenilenebilir enerji üretme zorunluluğu getirildiğini ifade eden Aksoy, üzerinde çalışılan yasal düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:
Çatılara kolektör
"AB üyesi olmayı amaçlıyorsak bu konuda da kriterlere uymamız gerekir. Bütün konutlar ile işyerlerine tükettikleri enerjinin yüzde 10'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeleri zorunluluğunu getirmeliyiz. Üzerinde çalıştığım yasa teklifine göre, bu bütün apartmanlar ve müstakil evler için geçerli olacak. Hatta bazı yerlerde rüzgâr enerjisi elde edilebilir."
Üretimin iki yolu var
Enerji üretimi açısından bakıldığında apartmanlarda iki temel yol olduğunu söyleyen Soner Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birincisi, güneş kolektörleriyle sıcak su elde edilmesi. İkincisi, güneş ışığından güneş pilleriyle (fotovoltaik piller) elektrik üretimi. Apartmanlarda ısı kaybını önleyecek izolasyonu da zorunlu hale getirmeliyiz. Enerji Bakanlığı ile Vakıfbank bu konuda anlaşma yaparak apartman yöneticilerine uzun vadeli kredi sağlayabilir. Böylece yüzde 40 ısı kaybı azalması sağlanır."
Milliyet