18 / 05 / 2024

Evlerin yüzde 50'si kira için alınıyor

Evlerin yüzde 50'si kira için alınıyor

Posta Gazetesi yazarı M. Rauf Ateş, kriz döneminde konut satışlarını ele aldı



Daha önce yazmıştım. Türkiye'de yılda 500-600 bin arası konu satışı gerçekleştiriliyor. İyi aylarda bir günde 1500 konut kredisi veriliyor, kötü dönemlerde bu sayı 300'e kadar geriliyor. Krizde 300'ü gördüğümüz dönemler oldu. Ancak, son dönemlerde 1000'in üzerinde konut kredisi verildiğini, büyük şehirlerdeki konut projelerinden bazılarında işlerin iyi gittiğini görüyoruz. Ağaoğlu, Sinpaş ve Kiptaş'ın bazı projelerinde ilgi fena değil.

Kiralardaki düşüş de etkili

Fakat konuştuğum inşaat şirketlerinin sahipleri, önemli bir bilgiye dikkat çekiyorlar. İçinde bulunduğumuz dönemde daha çok ihtiyaç sahibi olanlar konut alımına gidiyorlar. Bunlar arasında kiracılıktan ilk konuta geçenler ile konutlarını iyileştirenler yer alıyor. Ancak, inşaatçılar, kiralamak için alanların oranında düşüş olduğuna dikkat çekiyorlar.

Bunda global kriz kadar kiralarla ilgili alınan önlemler de etkili oluyor. Biliyorsunuz, artık kira ücretleri elden ödenmiyor, vergi yükümlülüğü daha dikkatle izleniyor. Üstelik kriz nedeniyle kiralar da çok düşmüş durumda... Bu da `Konut alırım, kiraya veririm. Hem prim yapar hem de kiradan kazanırım' diyenlerin sayısını azaltıyor.

Bu durum yeni alınan konutlarda `kira/oturma' oranını aşağıya çekti, belki biraz daha aşağıya çekecek. Konut şirketlerinin sahiplerinden edindiğim bilgilere göre Türkiye'de `kira amaçlı' alım oranı 2009 yılı başında yüzde 50 düzeylerindeydi. Şimdi bunda 10 puana kadar düşüş bekleniyor. Ali Ağaoğlu'ndan dinlemiştim. Bazı prestij projelerde `oturma' amaçlı alım oranı çok daha yüksek düzeyde seyrediyor. Örneğin, Ağaoğlu'nun Ataşehir'deki projelerinde bu oran yüzde 85'i buluyor. Lüks ve butik sitelerde ise bu oran yüzde 90'lara yaklaşıyor.
M. Rauf Ateş /Posta


Geri Dön