Evlilik kredisi ne zaman hesaplara yatacak? 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz, 150 bin TL'lik kredide flaş gelişme!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca gençlere evlilik desteğinin hesaplara yatırılacağı tarih açıklandı. İşte konu ile ilgili merak edilenler...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gençlere evlilik desteği çerçevesinde sağlanan ve başvuruların 15 Şubat'ta alınmaya başlandığı faizsiz krediye 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ile Nurdağı ilçelerinden toplam 7 bin 888 çiftin başvuru yaptığı açıklandı.
Aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimlerine destekte bulunulmasına ilişkin kaynağın oluşturulması için Aile ve Gençlik Fonu kuruldu.
Fon çerçevesinde "Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi" uygulamaya alındı. Proje ile evlenmeyi planlayan çiftlere, ekonomik, psikolojik ve sosyal destekler sunularak evliliklerinin daha sağlam bir temele oturmasına yardımcı olunması planlanıyor.
Söz konusu projeye başvurular 15 Şubat tarihinde "www.aile.gov.tr" adresi aracılığıyla alınmaya başlandı. Aile kurma yolunda ilk adımı atacak gençlerden başvurusuna onay verilen çiftlere 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz, 150 bin lira tutarında faizsiz kredi desteği sağlanıyor.
Aynı zamanda çiftlere, evlilik öncesi ve sonrası eğitimle danışmanlık hizmetleri de sunuluyor.
HESAPLARA NİKAHTAN SONRA YATACAK
"Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi"nin pilot uygulaması, "asrın felaketi" şeklinde nitelendirilen 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ile Nurdağı ilçelerinde yapılıyor.
Fondan faydalanmayı isteyen çiftler, pilot illerden 15 Şubat itibarıyla projeye başvuru yapmaya başladı. Bu çerçevede Bu kapsamda bugüne kadar 7 bin 888 çift, Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi'ne başvuruda bulundu. Gençlerden sıfır faize başvuru en çok Hatay'dan geldi.
Değerlendirmesi yapılan ve olumlu sonuçlanan çiftler, mart ayı itibarıyla evlilik öncesi eğitimlere katılım gösterdi. Çiftlere kredisi, resmi nikahlarından sonra hesaplarına yatırılacak.
Şu an yalnızca 5 pilot şehirden başvuru yapılan program, ilerleyen süreçte fon kaynaklarına göre tüm gençleri kapsayacak şekilde Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.
NİKAH TARİHİNE EN AZ 2, EN ÇOK 6 AY KALMIŞ OLMASI GEREKİYOR
Projeden faydalanmak için eşlerden birinin, 6 Şubat'taki depremde ve başvuru anında Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya ya da Gaziantep'in Nurdağı ile İslahiye ilçelerinden birinde ikamet ediyor olması ve başvurunun burada ikamet eden kişi tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Adayların, başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasında 30 yaşından gün almamış olması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ile ddepremden etkilenen 11 şehir (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) dışında gayrimenkul sahibi veya hissedarı olmaması koşulları aranıyor.
Çiftlerden, başvuru tarihi itibarıyla resmi nikah tarihine en az 2 ay, en fazla 6 ay kalmış olması şartı da aranırken; son 6 aylık gelir toplamı ortalaması ve son aya ait gelirleri toplamının 2 asgari ücretten yüksek olmaması gerekiyor.
Adaylardan, Bakanlığın evlilik öncesi ve sonrasında sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanmayı taahhüt etmesi talep ediliyor.
Başvuru yapacaklarda, affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, bunların kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçlarından hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının olmaması şartı aranıyor.
Başvuru süreci ile ilgili ayrıntılı "https://www.aile.gov.tr/duyurular/evlenecek-genclerin-desteklenmesi-projesi/" sitesi aracılığıyla erişilebiliyor.