Evlilik öncesi edinilen gayrimenkullün paylaşımı nasıl yapılır
Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki yazısında ' Alacak olarak hesaplanacak ' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, bugün kaleme aldığı yazısında evlilik öncesi edinilen gayrimenkullün paylaşılması ile ilgili okuyucusunun sorusunu yanıtladı
Soru: Ben iki yıllık evliyim. Ancak evliliğimin yürümeyeceği kanaatindeyim. Eşim evlenmeden önce bir kooperatife üye olmuş, evlendikten sonra bu evin eksikliklerini tamamlama ihtiyacı doğunca ben de katkıda bulundum. Ancak ev tabii ki eşimin üzerine. şimdi boşanma halinde evde hakkım olacak mı Y.D.
Cevap: Okuyucumun sorusu, 2002 yılında yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun'un labirentlerinden biri. Öyle bir kanun yaptılar ki içinden çıkabilene aşk olsun. Hangi mal kimin, hangi maldan kim ne kadar tasarruf edebilir anlayana aşk olsun. Bir de bunu anlatmak var ki cehennem azabı. Sizinkine geleyim. Eşiniz dairenin sahibi, siz maddi olarak katkıda bulunmuşsunuz. Boşanmada bu göz önüne alınır. Zira eşler arasında boşanma sırasında mallar, şahsi mallar ve edinilmiş mallar olarak ayrı değerlendirilir. şayet eşinizin kişisel malına katkıda bulunduysanız (ki bulunduğunuzu söylüyorsunuz) katkıyı da çalışmalarınız sonucu elde ettiğiniz gelirden yaptıysanız, bu edinilmiş mallardan yapılmış katkı olarak kabul edilir. Medeni Kanunun 230'uncu maddesi bu hususun göz önüne alınmasını ve boşanma sırasında yapılacak hesaplamada bir denkleştirmeye tabi tutulacağını söylüyor. Bu denkleştirme de eşinizin size borçlanması şeklinde olacak. Evden hisse alma şeklinde olmayacak. Ancak sizin katkınızın da belgelendirilmesi istenecek. Ancak hatırlatayım ki bu hesaplamalar kolay değildir ve boşanma davasmı uzatacaktır. çünkü yasal sistem toplum ihtiyaçları ve gerçekleri gözönüne alınmadan yabancı kaynaklardan tercüme sureti üe kurulmuştur. Bu nedenle işiniz uzun ve yorucu olacak.
Posta/Tamer Heper