Genel

Evsiz depremzedeler ne olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ depreminde evleri yıkılan vatandaşlara yeni konutlarını önceki gün teslim etti. Ancak depremde kaldıkları evler yıkıldığı halde konut sahibi olamayan vatandaşlar da vardı

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ depreminde evleri yıkılan vatandaşlara yeni konutlarını önceki gün teslim etti. Ancak depremde kaldıkları evler yıkıldığı halde konut sahibi olamayan vatandaşlar da vardı. 19 kişinin öldüğü Okçular Köyü'nde kışı çadırda geçirecek olan evsiz 10 aile kaygı içinde bekliyor.2010 yılında yaklaşık 10 çocuğun çadırda doğduğu Okçular'da bazı depremzedeler, depremden önce yakınlarına ait evlerde kaldıktan Içîn ev sahibi olamadılar. Yasalara göre, tapulu evi yıkılan kişiler hak sahibi olabiliyor. Hak sahibi olmayanlara konut verilmiyor.

Arsa onun, ev başkasının
Tapuları olmadığı için ev sahibi olamayan depremzedeler sıkıntılarını Tarafa anlattı. Bir yakınına ait evde kalan Harun Kahraman'nın ilginç bir hikayesi var.Deprem konutlanndan bazıları, Kahraman'm ailesine ait arazide yapılmış ama kaldığı ev akrabasına ait olduğundan kendisine konut verilmemiş.

İkizleri çadırda dünyaya geldi
Halen kaldığı deprem çadınnda ikiz çocuk sahibi de olan Kahraman, "Konutlar bizim arazide yapılıyor ama ben alamıyorum. Çünkü kaldığım ev bana ait değildi. Bütün eşyalarım varım yoğum gitti.Depremden önce evler eskiydi, sahipleri şehirde yaşar,
eski evlerde kalırdık, veya kira ödeyerek kalma şansımız vardı. Şimdi konutlar tapu sahibi olanlara çıktı" dedi.Sadece Okçular Köyü'nde Harun Kahraman gibi, yaklaşık 10 aile var ve çoğu dar gelirli. Devletin kendilerine de yardım eli uzatmasını isteyen mağdur aileler şunlan söyledi:

Harun Geçid: "Ben akrabama ait evde oturuyordum. Kaldığım ev yıkıldı. Ev bana ait olmadığı için, konut sahibi olamıyorum. Buradan Başbakan'a seslenmek istiyorum. Biz ne olacağız. Bekleyeceğimiz bir kontumuzda yok. Önümüz kış.'rıe yapacağız"

Ayşe Karadağ: "Eşim ve üç çocuğum özürlü. Eşim özürlü olduğundan çalışamıyor. Defalarca deprem yaşadık. 2003 depreminde konut çıkmadı. En son Okçular'da yaşanan depremle evimiz harabeye .döndü. Tek sermayem olan beş büyük baş hayvanım da enkaz altında kalarak telef oldu. Şu an çadırda yaşıyoruz. Bize konut çıkamadı."

Hasan Ersöz: "Beş nüfusluyum. Özürlü olduğumdan iş yapamıyorum. Devletten yardım alıyorum, o da karnımı doyurmaya bile yetmiyor. Yedi yıldır başkasının evinde kalıyordum. Kaldığımız ev yıkıldı. Ne yapacağımı bilemiyorum."
Taraf