23 / 11 / 2024

Evteks Fuarı'na 1000'in üzerinde firma katılıyor

Evteks Fuarı'na 1000'in üzerinde firma katılıyor

Dünyanın 2'nci, Türkiye'nin en büyük fuarı İstanbul Ev Tekstili Fuarı (Evteks) açıldı




Bu yıl yıl 16'ncısı düzenlenen Evteks Fuarı'na, 1000'in üzerinde firma katılıyor.

100 binin üzerinde katılımcı beklenen fuara yurtdışından büyük ilgi gösterilirken, İstanbul'daki bir çok otelde doluluk oranı yüzde 100 oldu. Dünyadaki en prestijli sektörlerin başında ev tekstilinin geldiğini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu sektör bize ihracat yapmayı öğretti. Dış pazarları keşfetmeyi öğretti” dedi. Eskiden Türkiye ihracatının yüzde 90'ını tarım sektörünün yaptığını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, şu an ihracatının yüzde 90'a yakınını sanayi ürünlerinden yapıyor. Bugün böyle bir tablo varsa, bu tablo tekstil sektörümüzün açtığı yolun eseridir. Bu sektör sayesinde Türkiye'nin sanayileşme hamlesi hız kazandı. Yeni üretim sahaları ve istihdam alanları açıldı. 2010 yılının ilk 4 ayında ihracatta güzel günler yaşandı ve ülke ihracatı yüzde 23 arttı. 111 milyar dolarlık ihracat hedefini 115 milyar dolar revize ettik.”

Fuara Türkiye'nin ciddi alıcı çekmesini beklediklerini anlatan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, şöyle konuştu: “Evteks fuarı dünyada yükselen bir trend. Avrupalı büyük alıcılar bu fuara geliyor. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. 2008 yılında 6.8 milyar dolarlık tekstil ihracatının 3 milyar dolarını ev tekstili sektörünün yaptı. 2010'un ilk dört ayı doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Mart ve nisan ayında ulaştığımız aylık 560 milyon dolar düzeyindeki rakamlar, 2008 rakamlarını yakaladığımızı bize gösterdi. 2010 sonunda ev tekstili sektörü 2008 rakamlarına ulaşacaktır.”

Yunanistan endişesi var

EN fazla ihracat yapılan ilk 30 ülkeye yüzde 78 ihracat artışı sağlandığını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Almanya'ya yüzde 18, İtalya'ya yüzde 36, Fransa'ya yüzde 32, İspanya'ya yüzde 54, İsveç'e yüzde 41 ihracat artışı sağladık. Komşu ve çevre ülkeler, Asya ve Pasifik ülkeleri ile Güney Amerika ülkelerine çok büyük ihracat artışlarımız var. Ancak Yunanistan'da başlayan sıkıntı bizi de endişenlediriyor. Kurların tutarlılığa kavuşmasını bekliyoruz” dedi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Dünyanın 2. büyük ev tekstili fuarı açıldı  
 
Türkiye'nin, dünyada söz sahibi olduğu ev tekstili alanında Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise alanında ikinci büyük fuarı olan ev tekstili fuarı Evteks açıldı. 

İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi'nde 150 bin metrekare alanda açılan fuarı, yerli ve yabancı 100 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Yabancı ziyaretçiler nedeniyle İstanbul otellerinde doluluk oranı yüzde yüze yaklaştı. Fuar, 23 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak.

Fuarda bu sene ilk defa 400 metrekarelik özel bir 'trend alanı' oluşturuldu. 2011 yılı trendlerini yansıtan bu bölümü dünyaca ünlü tasarımcı Inkrit Berbee düzenliyor. Fuarın katılımcıları arasında Tanrıverdi, Vanelli, Soley, Zorlu, Özdilek, Aydın Tekstil, Baydemirler, Pierre Cardin ve Küçükçalık'ın da aralarında olduğu sektörün önemli firmaları yer alıyor.

Fuarın açılışında ev tekstili sektörünün geleceği ele alındı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Eskiden ihracatının yüzde 90'ı tarım ürünlerinden oluşan Türkiye, şu an ihracatının yüzde 90'a yakınını sanayi ürünlerinden yapıyor. Bugün böyle bir tablo varsa, bu tablo tekstil sektörümüzün açtığı yolun eseridir. Bu sektör bize ihracat yapmayı, dışa açılmayı, dış pazarları keşfetmeyi öğretti. Bu sektör sayesinde Türkiye'nin sanayileşme hamlesi hız kazandı. Yeni üretim sahaları ve istihdam alanları açıldı." dedi. Geçen 4 aylık sürede ihracatta çok güzel günlerin yaşandığını söyleyen Büyükekşi, "Bizi güneşli günler bekliyor. İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 23 arttı." dedi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Başkanı İbrahim Burkay, "Evteks fuarı dünyada yükselen bir trend. Avrupalı büyük alıcılar bu fuara geliyor." dedi. 2008 yılında 6,8 milyar dolarlık tekstil ihracatının 3 milyar dolarını ev tekstili sektörünün yaptığını hatırlatan Burkay, 2009 yılında yaşanan global krizle tekstil ihracatının 5,5 milyar dolara, ev tekstili ihracatının ise 2,5 milyar dolara gerilediğine dikkat çekti. Burkay, "Ancak 2010'un ilk dört ayı doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Mart ve nisanda ulaştığımız aylık 560 milyon dolar düzeyindeki rakamlar, 2008 rakamlarını yakaladığımızı gösterdi." dedi. Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Recep Tanrıverdi ise, "3 milyar dolara yakın ihracatı ve 15 milyar dolarlık üretim kapasitesi ile Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biriyiz." dedi.

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ise, "Dünyada kullanılan her 100 havlunun 10'unu, bornozun ise yüzde 15'ini Denizli üretiyor." dedi. Bursa ve Denizli'nin dünya ev tekstilinin başkenti olduğunu vurgulayan Kocasert, bu yılın ilk 4 ayında Denizli ev tekstili ihracatının yüzde 35 arttığını, gelecekte ev tekstilinde Türkiye'nin imzasının daha da çok hissedileceğini bildirdi.
Zaman


Geri Dön