21 / 05 / 2024

Eyal Ofer: Galataport'a ilgim alevlenebilir

Eyal Ofer: Galataport'a ilgim alevlenebilir

İsrailli işadamı Eyal Ofer, Özelleştirme İdaresi'nin bu yıl yeniden satışa çıkarmayı planladığı Galataport'la ilgilenebileceklerini söyledi



Ofer-Mehmet Kutman ortaklığı Galataport'un 2005'teki ilk ihalesinde 3.5 milyar euro ile en yüksek teklifi vermiş, daha sonra ihale iptal edilmişti. Dün CNBC-e'ye konuşan Eyal Ofer, bu yıl ihale edilmesi planlanan Galataport'a ilgisinin sürdüğünü belirterek şöyle dedi:
“Galataport hem İstanbul, hem de Türkiye'nin turizmi açısından çok önemli bir liman. Galataport'a geçmişteki ilgim samimiydi, ilgim yeniden alevlenebilir. Elbette ihaleye bir katılımcı olarak kabul edilirsem. Türkiye benim için her zaman cazip bir yatırım merkezi. Zorluklar yaşamasaydım burada yüzlerce milyon dolarlık yatırımım olurdu. Ama dünyanın sonu değil, vatanseverim Türkiye konusunda.”
İhaleye katılması durumunda bu kez yeni bir ortak tercih edeceğini belirten Ofer şöyle devam etti:
“Mutlaka yerel ortak olur. Eski ortaklarımızın pozisyonu kriz nedeniyle çarpıcı bir şekilde değişti. Küresel kriz Avrupa ve ABD'yi Türkiye'den daha çok vurdu. Türkiye krizde izole olmayı başardı, ekonominin durumu güçlü. Kredi notunun artırılmasıyla ilgili gelişmeler de olumlu. Ancak kriz Galataport'a ilgiyi ve oluşabilecek fiyatı etkileyebilir.”

‘Siyasetle evli değiliz'
Türkiye arasında gerilen siyasi ilişkileri de değerlendiren Ofer, “Çok şükür iş dünyası ile siyaset evli değil, iş dünyası her zaman faaliyetlerine sürdürüyor. Siyasi görüşmelerden bağımsız ilişkilerimiz sürüyor. Ayrıca ben siyasi ilişkilerde dramatik bir değişim görmüyorum” dedi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Galataport'a ilgim sürüyor yerel ortakla ihaleye girerim

2005'te yapılan ve 2006'da iptal edilen Galataport ihalesinde 3.5 milyar euro ile en yüksek teklifi veren Royal Caribbean konsorsiyumun lideri İsrailli işadamı Eyal Ofer, CNBC-e'ye verdiği demeçte, bu yıl ihale edilmesi planlanan Galataport'a ilgisinin sürdüğünü söyledi . Ofer, "Türkiye benim için her zaman cazip bir yatırım merkezi. Burada yatırım yapmak zor, zorluklar yaşamasaydım burada yüzlerce milyon dolarlık yatırımım olurdu" dedi. Ofer, yeni ihaleye katılması durumunda yeni bir yerel ortak tercih edeceğini belirtti. Ofer, şu an için Galataport dışında Türkiye'de yenilenebilir enerji projeleriyle ilgilenebileceğini ifade etti.
Sabah

Ofer, Galataport'tan vazgeçmedi, yeni ihaleye de girecek

2005'te yapılan ve 2006'da iptal edilen Galataport ihalesinde 3.5 milyar Euro ile en yüksek teklifi veren Royal Caribbean konsorsiyumun lideri İsrailli işadamı Eyal Ofer, bu yıl ihale edilmesi planlanan Galataport'a ilgisinin sürdüğünü açıkladı.


CNBC-e'ye konuşan İsrailli işadamı Ofer, “İş yapmanın zorluğuna rağmen Türkiye konusunda hâlâ vatanseverim” dedi. Ofer, “Galataport hem İstanbul, hem de Türkiye'nin turizmi açısından çok önemli bir liman. Galataport'a geçmişteki ilgim samimiydi, yeni ihalenin şartnamesini göre ilgim yeniden alevlenebilir. Elbette ihaleye bir katılımcı olarak kabul edilirsem. Türkiye benim için her zaman cazip bir yatırım merkezi. Burada yatırım yapmak zor, zorluklar yaşamasaydım burada yüzlerce milyon dolarlık yatırımım olurdu. Ama dünyanın sonu değil, vatanseverim Türkiye konusunda” diye konuştu. Daha önce Galataport ihalesine Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding ile birlikte giren Ofer, yeni ihaleye katılması durumunda yeni bir ortak tercih edeceğini belirtti.

İş dünyası siyasetle evli değil

İSRAİLLE Türkiye arasında gerilen siyasi ilişkileri de değerlendiren Eyal Ofer, “Çok şükür iş dünyası ile siyaset evli değil, iş dünyası her zaman faaliyetlerine sürdürüyor. Siyasi görüşmelerden bağımsız ilişkilerimiz sürüyor. Ayrıca ben İsraille siyasi ilişkilerde dramatik bir değişim görmüyorum. Kısa dönemli sorunlar yaşanıyor ama temel dostluk sürüyor. Siyasilerin yanlışları iki ülke arasındaki faaliyetleri olumsuz etkilememeli” diye konuştu.

A400 M'in geleceği ay sonunda belli olacak

TÜRKİYE'nin de ortakları arasında bulunduğu A400M askeri nakliye uçağı projesinde yaklaşık 5 milyar Euro'luk ek maliyet konusundaki kararın ay sonunda alınması bekleniyor. Airbus Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EADS) Başkanı Louis Gallois, uçağın finansmanı konusunda 7 ülkeyle müzakarelerin 31 Ocak'a kadar sonuçlanması gerektiğini söyledi. Gallois, “Ay sonuna kadar süre var. EADS, proje içinde olan tüm ülkelerle müzakereye hazır. Bu mesajı yolluyorum çünkü bu tarihin sonrasında devam edemeyiz” diye konuştu.
Hürriyet

Ofer'in Galataport'a ilgisi devam ediyor 
 
İsrailli işadamı Eyal Ofer, Galataport'tan vazgeçemiyor

İsrailli işadamı Eyal Ofer, Galataport ihalesine ilgisinin samimi olduğunu, şartnameye göre bu ilginin yeniden alevlenebileceğini söyledi. Ofer, “İş yapmanın zorluğuna rağmen Türkiye konusunda hâlâ vatanseverim” dedi.

2005'te yapılan ve 2006'da iptal edilen Galataport ihalesinde 3.5 milyar euro ile en yüksek teklifi veren Royal Caribbean Konsorsiyumu'nun lideri İsrailli işadamı Eyal Ofer, bu yıl ihale edilmesi planlanan Galataport'a ilgisinin sürdüğünü belirterek, “İş yapmanın zorluğuna rağmen Türkiye konusunda hâlâ vatanseverim” dedi.

CNBC-e'ye konuşan Ofer, önceki ihaleye birlikte katıldıkları ortaklarının pozisyonlarının kriz yüzünden değiştiğini belirterek şöyle konuştu: “Galataport hem İstanbul, hem de Türkiye'nin turizmi açısından çok önemli bir liman. Galataport'a geçmişteki ilgim samimiydi. Yeni ihalenin şartnamesine göre ilgim yeniden alevlenebilir. Elbette ihaleye bir katılımcı olarak kabul edilirsem. Türkiye benim için her zaman cazip bir yatırım merkezi. Burada yatırım yapmak zor, zorluklar yaşamasaydım burada yüzlerce milyon dolarlık yatırımım olurdu. Ama vatanseverim Türkiye konusunda.” Daha önce Galataport ihalesine Mehmet Kutman'ın şirketi Global Yatırım Holding ile giren Ofer, yeni ihaleye girmesi halinde yeni bir ortak tercih edeceğini belirtti.

Kriz ilgiyi etkileyebilir

İhalenin krizden etkilenebileceğini belirten Ofer, “Mutlaka yerel ortak olur. Eski ortaklarımızın pozisyonu kriz nedeniyle çarpıcı bir şekilde değişti. Küresel kriz Avrupa ve ABD'yi Türkiye'den daha çok vurdu. Türkiye krizde izole olmayı başardı, ekonominin durumu güçlü. Kredi notunun artırılmasıyla ilgili gelişmeler de olumlu. Ancak kriz Galataport'a ilgiyi ve fiyatı etkileyebilir” dedi.

Ofer, şu an için Galataport dışında Türkiye'de yeni bir yatırım planı olmadığını ancak yenilenebilir enerji projeleriyle ilgilenebileceğini belirtti. İsrail ile Türkiye arasında gerilen siyasi ilişkileri de değerlendiren Ofer, “Çok şükür iş dünyası ile siyaset evli değil, iş dünyası her zaman faaliyetlerini sürdürüyor” diye konuştu.
Vatan


Geri Dön