Ekonomi

Eylül ayı enflasyonu kaç çıkacak? Piyasa katılımcıları ne bekliyor?

Piyasa katılımcılarının görüş bildirdiği Boomberg HT anketine göre enflasyon rakamları Eylül ayında da tırmanmaya devam edecek. İşte 19 piyasa katılımcısı ile hazırlanan anketin detayları...Anket sonucuna göre 3 Ekim'de açıklanacak enflasyon aylık yüzde 3,6  olarak beklenirken yıllık enflasyon 84,5 olarak öngörüldü

Bloomberg HT'nin Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen Eylül ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlandı. Anket sonucuna göre 3 Ekim'de açıklanacak enflasyon aylık yüzde 3,6  olarak beklenirken yıllık enflasyon 84,5 olarak öngörüldü.

Ankete katılan piyasa katılımcısı kurumlar, enflasyonda yükseliş ivmesinin Eylül ayında da devam etmesini bekliyor. Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi Eylül ayında tüketici fiyat endeksinde yüzde 3,6 artış beklerken, yıllık bazda ise yüzde 84,5 oranında fiyat artışı öngörüyor.

Ankette katılanların Eylül ayına ilişkin aylık enflasyon için en düşük beklentisi yüzde 3, en yüksek beklentisi ise yüzde 4,5 olarak kaydedildi. Yıllık enflasyon için ise en yüksek tahmin yüzde 85,9 olurken, en düşük beklenti ise yüzde 83 olarak öngörüldü.

Aylık enflasyon beklentisinin ölçüldüğü ankete katılanlara yıl sonu enflasyon beklentileri de soruldu. Bir önceki ankette, Ağustos döneminde 14 kurumun katılımı ile gerçekleştirilen yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 72,8 seviyesine yükselmişti, bu anket döneminde medyan beklenti ise yüzde 73,5 seviyesine yükseldi.

Eylül ayı başında elektrik ve doğalgazın birim fiyatına, ithalat fiyatlarındaki artış nedeniyle abone gruplarına (hane ve sanayi kullanımı) göre yüzde 20 ile 50 arasında zam yapılmıştı. Yapılan hesaplamalara göre doğal gaz ve elektrik zammının enflasyona etkisinin iki puanı geçebileceği ifade edilmişti.

Türk-İş gıda enflasyonu rekor seviyeye çıkmıştı

Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 60,4 olarak açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye'nin önümüzdeki yılın ilk ayları itibarıyla enflasyon Şubat ayı gibi makul bir seviyeye çekileceğini açıklamıştı.

Hükümet izlediği ekonomi politikasıyla düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronikleşen cari açığı, cari fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor. Ancak devam eden Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji fiyatlarının yarattığı süreçlerin Türkiye'nin programını tehlikeye sokmasından endişe ediliyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 5.15, bir önceki yıla göre ise yüzde 130 arttığını açıklamıştı. Türk-İş ayrıca açlık sınırının 7,245 TL ile mevcut asgari ücretin 1,745 TL üzerinde gerçekleştiğini bildirmişti.

 

Enflasyon düşünce aylık doğal gaz faturası, sigara parası, benzin gideri de düşecek mi?

Avrupa Merkez Bankası Üyesinden flaş enflasyon açıklaması

FED Başkanı Powell'dan flaş açıklama! Enflasyonu yüzde 2'ye düşürmekte kararlı!