30 / 04 / 2024

İşte eylül enflasyonunu yükselten ürünler

İşte eylül enflasyonunu yükselten ürünler

Merkez Bankası'nın raporuna göre eylül ayında enflasyonun yüksek çıkmasında hizmet sektörü ile alkol-tütün ürünlerindeki fiyat artışları etkili oldu. Bu alanlar dışındaki gruplarda ise yavaşlama görüldü.



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 4,75, yıllık yüzde 61,53 yükseldiğini açıklamasından sonra TCMB'nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da kamuoyuyla paylaşıldı.

Rapora göre, Türk lirasındaki değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler zayıflarken, aylık fiyat artışları hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşlama gösterdi.

Mevsimsellikten arındırılmış veriler incelendiğinde, fiyat artışları işlenmiş gıda ve temel mallarda ağustos ayına oranla belirgin şekilde yavaşlarken hizmette yüksek seyir devam etti.

Dunya.com’daki habere göre yıllık tüketici enflasyonuna katkılara bakıldığında, bu dönemde hizmet, alkol-tütün-altın, gıda ve temel mal gruplarının katkıları sırasıyla 2,09, 0,51; 0,32 ve 0,21 puan artış gösterirken, enerji grubunun katkısı 0,54 puan indi.

 İşte eylül enflasyonunu yükselten ürünler

ULAŞTIRMADA YÜZDE 15’LİK ARTIŞ

Hizmet fiyatları eylülde yüzde 7,88 artarken, grup yıllık enflasyonu 6,89 puan yükselişle yüzde 86,46 düzeyine çıktı. En belirgin aylık artış bir önceki aya benzer şekilde yüzde 15,23 ile ulaştırma hizmetlerinde yaşandı. Bu artışta, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişi etkili olmayı sürdürürken, okulların açılmasına bağlı olarak servis ücretlerinde yüzde 65,44, demir yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı fiyatlarında yüzde 17,73 yükseliş tespit edildi.

Kira alt grubunda, son dört aydır gözlenen artış eğilimi güçlenmeye devam etti. Aylık artış yüzde 9,52 olurken, yıllık enflasyon yüzde 95,03’e çıktı.

Okul ve üniversitelerin açılmasına bağlı olarak eğitim hizmetleri yüzde 30,27 artışla dikkat çekti. Üniversite eğitim ücretlerinde bu dönemde yüzde 127,72 ile artış görüldü.

OTOMOBİL FİYATLARI ARTMADI

Dayanıklı mallarda fiyatlar yüzde 2,58 yükselirken, otomobil fiyatları yüzde 0,23 ile yataya yakın bir seyir izledi. Beyaz eşya yüzde 7,48 ve mobilya yüzde 6,42 artış gösterdi.

Enerji fiyatları eylül ayında yüzde 3,83 yükselirken, grup yıllık enflasyonu 3,78 puan inerek 10,25 düzeyinde oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar yüzde 3,32yükselirken, yıllık enflasyon 2,28 puan artışla yüzde 75,14 oldu.

Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 96,17’ye, işlenmiş gıdada yüzde 59,95’e çıktı. Bu dönemde, taze meyve ve sebze dışı gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları yaşandı.

İÇKİ VE SİGARADA BÜYÜK ARTIŞ

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubunda fiyatlar yüzde 10,03 artarken, yıllık enflasyon 15,18 puan yükselişle yüzde 67,16’ya çıktı. Bu gelişmede, yüzde 11,08 olan tütün ürünlerindeki üretici firma kaynaklı fiyat artışları etkili oldu.


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön