27 / 04 / 2024

Eylül'de konut satışları düştü!

Eylül'de konut satışları düştü!

Ticari Hayat Gazetesi'nin yazarları arasında bulunan Mehmet Göktürk, bugünkü yazısında konut satışlarındaki düşüşü değerlendirdi. İşte o yazı...



KONUT satışlarının azaldığına dair birkaç yazıyı peş peşe yazmamıza rağmen, bazı gazetelerde yer alan "konuta hücum" başlıklı haberler bizi de şüphelendirmişti. Ancak TÜİK Eylül ayı verilerini açıklayınca gördüğümüz manzaranın bizi yanıltmadığını anladık. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2015 Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 oranında azalarak 92 bin 483 olmuş. Konut satışlarında, istanbul 15 bin 994 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 17,3) sahipmiş. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 9 bin 810 konut satışı (yüzde 10,6) ile Ankara, 5 bin 251 konut satışı (yüzde 5,7) ile  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 11 konut ile Hakkari, 16 konut ile Şırnak ve 19 konut ile Ardahan olmuş. 


Bu köşenin takipçileri bilir. Konut satışlarının arttığına dair haberlerin bazı gazetelerde çarşaf gibi çıktığı günlerde, biz bu haberlerin doğruyu yansıtmadığını ifade ediyorduk. Yapsatçı müteahhitlerden, inşaat malzemesi satıcıları gibi sektörle iç içe olan diğer esnaftan gelen haberlere baktığımız zaman, böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlıyorduk. Şayet konut satışları iyi gitseydi, şantiyelerde işler yavaşlamaz, inşaatların bir an önce tamamlanarak, yeni inşaatlara başlanması gerekirdi. 


Ayrıca inşaat sektöründe çalışan işçilerin durumu da ortadadır. Maaşını ve mesaisini gününde alabilen işçiler yok denecek kadar azdır. Kurban Bayramı Arefesi'nde işçisine bayram harçlığı verebilen müteahhit sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Çoğu müteahhit bankalardan aldığı kredilerle günlük asgari giderlerini karşılamaya çalışıyor. Taşeronlara ödemeler ise daire verilmek suretiyle gerçekleştiriliyor. Hatta bankalar devre faizi ve kredi geri ödemesi için daire ve dükkan kabul etmeye başlasa çok sevinecek durumdaki müteahhit sayısı da çok fazladır. 


Yabancılara yapılan konut sayısının çok arttığı yazılıyor. Böylelikle sektöre yurt dışından büyük kaynaklar girdiği belirtiliyor. Bu konu da biraz şişiriliyor. Çünkü TÜİK'in açıkladığı istatistikler ortadadır. Eylül ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 359 konut satın almış. Irak'ı sırasıyla, 204 konut ile Suudi Arabistan, 160 konut ile Kuveyt, 115 konut ile Rusya Federasyonu ve 109 konut ile ingiltere izlemiş. Bunların toplamı ise 947 adet ediyor. Hadi ufak tefek satışları da ilave ederek 2 bin deyin. 


Türkiye'de inşaatı bitme aşamasında olanlar dahil olmak üzere satışa hazır olan daire sayısının 100 binin üzerinde olduğu biliniyor. Bu dairelerin binin, iki binin yabancılara satışı müteahhitler için çerez parası mahiyetindedir. Ancak, yabancıların satın aldıkları daireleri Türkiye'de kurdukları bir şirkete veya bir başka Türk'ün adına yapmaları halinde durum değişir. Tabi bu sayısı da 10 binlerle ifade edildiği zaman bir anlamı olabilir. 


Konut stokunun en önemli sebebi mutlaka ki, seçimler dolayısıyla piyasaların beklemeye geçmesidir. Piyasalarda işlerin durma aşamasına gelmesi, ihtiyaç sahiplerinin konut alma kararını bir daha gözden geçirmeyi sağladığı gibi, bankaların kredi vermeyi risk olarak görerek konut kredi faiz oranlarını arttırmasını da beraberinde getirmiştir. 


Ticari Hayat


Geri Dön