Kent Haberleri

EYT emeklilik başvurusu ne zaman başlayacak? EYT Meclis'e ne zaman sunulacak? 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yönelik gelişmelerin detayları merak konusu olmaya devam ediyor. Peki, EYT emeklilik başvurusu ne zaman başlayacak? EYT Meclis'e ne zaman gelecek? İşte detaylar...EYT düzenlemesinin yasalaşmasından sonra birçok kişi emeklilik hayaline kavuşacak

Milyonlarca EYT'li "EYT emeklilik başvurusu ne zaman başlayacak? EYT Meclis'e ne zaman gelecek?" sorusuna yanıt arıyor. EYT düzenlemesinin yasalaşmasından sonra birçok kişi emeklilik hayaline kavuşacak. 

Düzenleme hakkında detaylar peş peşe gelirken yasanın ne zaman Meclis'te onaylanacağı merak konusu olmaya devam ediyor. EYT düzenlemesi için detaylar netleşmeye başladı. Peki, EYT emeklilik başvurusu ne zaman başlayacak? yapılacak? EYT Meclis'e ne zaman gelecek? İşte merak edilen tüm detaylar...

EYT MECLİS'E NE ZAMAN SUNULACAK?

Ahaber'de yer alan detaylara göre, EYT düzenlemesini içeren kanun teklifinin, 9-13 Ocak 2023 tarihleri arasında Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Teklifin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerin ardından Genel Kurul süreci başlayacak.

Düzenlemenin ocak ayında yasalaştırılması bekleniyor.

YAŞ SINIRI KALDIRILDI!

23 yıllık problemin çözümüne yönelik teklif, 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

KIDEM TAZMİNATINDA KREDİ DESTEĞİ DETAYLARI

EYT'lilerin kıdem tazminatı noktasında işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) destek sağlanacak. EYT'den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel beş puan SGK destek primi indirimi yapılacak.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

EYT'ye ilişkin henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç sona erdikten sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK'ye yapılacak.

İLK ETAPTA KİMLER EMEKLİ OLACAK?

İlk etapta prim ve yılını doldurmuş 2 milyon 250 bin sigortalı hemen emeklilik hakkına kavuşurken koşullarını tamamlayacak olan diğer EYT'liler de kademeli olarak emekli olacak.

EYT ŞARTLARI NELER OLDU?

EYT ile emeklilik için 8 Eylül 1999 öncesinde konulmuş prim ve yıl şartları bulunuyor. Buna göre SSK'lılar için 5000 gün prim yeterli olacak. Burada kadınlar için 20 erkekler için ise 25 senelik bekleme süresi de gerekecek. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7200 gün erkeklerde 9000 gün prim şartı bulunuyor. Bu koşulları tamam olanlar yasa çıktıktan sonra yaş şartına bakılmadan başvurarak emekli olacaklar.

A101'de 2,5 kg mercimek 56 TL, saç boyası 27 TL, peynir 87 TL! A101 yeni indirimli kataloğu 9 Ocak 2023 fiyat listesi

Gram ve çeyrek altın da yeni rekor kırıldı! Saat 12.15 itibarıyla gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?