EYT formülü kesinleşti! Bu şartları karşılayanlar artık emekli oluyor! İşte detaylar!
EYT’liler ne zaman emekli olacaklarını merakla araştırıyor. EYT’de formüller artık netleşti. İşte detaylar!Bu doğrultuda çalışmalara devam ediliyor
EYT’liler çıkacak düzenleme ile emekli olma hayali kuruyor. Bu doğrultuda çalışmalara devam ediliyor. EYT düzenlemesi, 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan ve yaşı bekleyenleri kapsamaktadır. EYT’liler ne zaman bu döngüden çıkıp emekli olacaklarını öğrenmek istiyor.
İşte EYT kapsamında yapılan son çalışmalar ve gelişmeler…
EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?
EYT düzenlemesini kapsayan kişiler, 9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan ama yaşı bekleyenleri ilgilendiriyor. Yıl veya priminden herhangi birisini tamamlamamış olanlar da bu kategorinin içinde bulunuyor.
EYT ÇALIŞMASI SADECE SSK’LILARA YÖNELİK Mİ YAPILIYOR?
9 Eylül 1999 yılından önce Emekli Sandığı'na girmiş veya Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de bulunmaktadır. Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şimdilerde de memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek içine alan bir çalışma yapılacaktır.
EYT SÜRECİ NASIL İLERLEYECEK?
Çalışma Bakanlığı kimlerin EYT kapsamında olacağına dair alternatifli formüller belirleyecek. Bu kapsamın yelpazesi geniş tutulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bunlar için ayrı ayrı maliyet hesabı yapacak. Formüller Başkan Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Son kararı Erdoğan verecek. Seçilecek formül, düzenlemeden kaç kişinin yararlanacağını gösterecek.
EYT’LİLER NE ZAMAN EMEKLİ OLACAK?
En geç yıl sonuna kadar düzenlemenin tamamlanması planlanıyor. Yasa tasarısının Meclis'e sevk edilip kabulünün ardından, düzenlemenin uygulanması için de yönetmelikler belirlenecektir. Bu süreçlerin tamamlanmasıyla kapsama girenlere emeklilik süreci başlayacak. EYT'lilerin 2023 yılından itibaren emekli olması bekleniyor.
EYT’DE HANGİ FORMÜLLER GÜNDEMDE YER ALIYOR?
9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan vatandaşların emeklilik için yaş şartı dışında kadın ise 20, erkek ise 25 yılı, işe giriş tarihine göre de 5000 ile 5975 gün primi tamamlaması istenmektedir. EYT düzenlemesi ile bu şartları karşılayan kişilere emeklilik yolunun açılması beklentisi bulunuyor.
PRİMLER YETMİYORSA NE OLACAK?
Primi eksik olanlar için iki seçenekleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki, bu vatandaşların primlerini tamamladıklarında emeklilik hakkı elde etmeleri, ikincisi de primlerini borçlanma yöntemleri ile tamamlamaları gerekmektedir.
Emeklilik dilekçesi verdikten sonra ne zaman maaş bağlanır?
Baba ve anne ölünce emekli maaşı kime kalır? Ölen babanın emekli maaşını kimler alabilir?
TOKİ sosyal konut projesi kaç taksit? TOKİ sosyal konut asgari ücretli taksitleri ne kadar olacak?