Ekonomi

EYT için 1999 öncesi kaç gün sigortalı olmak gerekiyor? 1999 öncesi erkeklerde ve kadınlarda emeklilik şartları…

1999 öncesi emeklilik şartları vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. İşte detaylar!Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT için yaş şartı aranmayacağı müjdesini verdi

EYT hakkında uzun bir süredir beklenen konu hakkında açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT için yaş şartı aranmayacağı müjdesini verdi. 1999 öncesi ve sonrası sigortalı olanlar ise emeklilik detaylarını merak ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.  Peki, “EYT için 1999 öncesi kaç gün sigortalı olmak gerekiyor? 1999 öncesi erkeklerde ve kadınlarda emeklilik şartları nelerdir?” sorularının yanıtı…

1999 ÖNCESİ KAÇ GÜN SİGORTALI OLMAK GEREKİYOR?

Mevcut durumda 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşların emeklilik şartlarına bakacak olursak; 4A SSK denilen kategoride yer alan kadınlar ve erkeklerin 20 ve 25 yıl sigortalılık süresiyle 5.000 ile 5.975 gün primi tamamladıklarında emeklilik için yaşı beklediği görülüyor. Yaş şartı burada nasıl devreye giriyor?  Erkeklerde 44-58 yaş arası, kadınlarda da 38-56 yaş aralığı. Bu noktada yaş şartını kaldırıldığı zaman diğer şartlar sabit olacak şekilde 8 Eylül 1999 yılı öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabileceklerdir.

Yürürlükteki yasa ile birlikte 8 Eylül 1999 yılı öncesi sigortalıları içine alan kademeli olarak 75'er gün şeklinde artan 5000 ila 5975 gün sistemi mi olacak? sorusuna dair detaylar ise işte tam buradaki ayrıntılar Aralık ayında netliğe kavuşacak.

YAŞ ŞARTI KALKTI!

Yaş şartı olmadan emekliliğe olanak sağlayan düzenlemeyi SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı yapmadan mevcut yapıdaki vatandaşlar için geçerli olacak.

EYT NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT'ye bağlı olacak sigortalılar 1999 yılındaki düzenleme öncesindeki prim ve sigortalılık süreleri merak ediliyor ve 3600 ek gösterge çalışmasının ardından öncelikli gündem halini alan EYT düzenlemesinin taslağı tek formül olacak şeklinde teknik olarak bitirildi. Düzenlemenin Aralık ayında Meclis'e sunulması ve 15 Ocak 2023 tarihinde de yürürlüğe gireceği düşünülüyor. EYT düzenlemesinde yaş şartı aranmıyor. Bu bilgilere göre 8 Eylül 1999 öncesinde emeklilik sigortası girişi olan ve prim ile sigortalılık süresini dolduranlar emekli olabilecekler.

Sağlık Bakanlığı promosyon ödemeleri ne zaman? Sağlık çalışanları promosyon ne zaman alacak?

Ulaştırma Bakanlığı mülakatsız personel alıyor! 3 gün sonra resmen sona eriyor! Başvuru için elinizi çabuk tutun!