Ekonomi

EYT için yeni formül tartışılıyor! İşte halk ve iş emekliliği modeli…

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çalışmalar devam ederken, 8 Eylül 1999’dan önce çalışması olup da emekli olamayan vatandaşların dâhil olduğu EYTlilere ilişkin çözüm modelleri üzerinde görüşülüyor. Kısmi emeklilik, süre tamamlanmasının dışında bazı ağır meslekler için de yıpranma seçeneğinin görüşüldüğü kaydedildi

EYT’lilere, "Prim, yıpranma, yıla" dayalı formüller, "halk (primi yetmeyenler için), iş emekliliği (vakıf, sandık aracılığıyla)" gibi modeller üzerinde görüşmeler yapılıyor. Kısmi emeklilik, süre tamamlanmasının dışında bazı ağır meslekler için de yıpranma seçeneğinin görüşüldüğü kaydedildi. Kısmi emeklilikte, 3600 günü tamamlayan erkeklerin 55, kadınların ise 50 yaşında emekliye ayrılması yönünde düşüncelerin olduğu ileri sürülüyor. Emekli aylığı hesaplaması yapılırken tüm çalışma zamanındaki prime esas kazançlar da hesaplanıyor.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre; milyonlarca kamu çalışanının beklediği 3600 ek gösterge çalışmaları, EYT’lilere yönelik masadaki formüller, aylığı artırmanın yolları, emeklilik hesabı ile ilgili merak edilen soruların yanıtı şu şekilde:

EYT için 5 formül gündemde! EYT son dakika gelişmesi var mı?