18 / 05 / 2024

EYT ilk maaş ne zaman yatar? EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

EYT ilk maaş ne zaman yatar? EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

EYT hakkında vatandaşların soruları bitmiyor. Özellikle EYT ilk maaş ne zaman sorusu merakla soruluyor. İşte detaylar!



EYT İLK MAAŞ NE ZAMAN YATAR?

EYT'li sayılmak için 9 Eylül 1999 tarihinden önce işe giriş yapılmış olunması gerekiyor. Bu tarihten önce sigortalı olanlar EYT kapsamına alınıyor ve kadınlarda 5000 prim gün sayısı, erkeklerde 5000 prim gün sayısı, kadınlarda 20 hizmet yılı, erkeklerde de 25 hizmet yılını dolduranlar EYT'li oluyor ve emekli oluyorlar. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, EYT’lilere dair ayrıntıları açıkladı. Bal, yasal sürecin başlamasından sonra başvuruların olacağını ve emeklilik sürecinin başlayacağını dile getirdi.

Bal’ın yaptığı açıklamalar şu şekilde; Bu yasal sürecin ne zaman başlayacağı ile alakalı. Sanırım cuma günü Meclis’e inecek ve Ocak ayı içinde kanunun yasalaşacağını düşünüyorum. Ocak ayı içerisinde başvuru yapılırsa maaşlarını Şubat ayından itibaren alabilecekler. Ama süreç şubat ayında yasalaşır ise maaşlar Mart ayına kalacaktır. Sürecin hızlı yürüyeceğini düşünüyorum.

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, sigortalı çalışırken 8 Eylül 1999'daki bir yasal değişiklikten sonra emekli olma koşulları büyük oranda değişen kişileri içine alıyor.

Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olan kişiler, getirilen yaş zorunluluğundan dolayı emekli olamıyordu.

Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterli kabul ediliyor. Dolayısıyla 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkek ise 43 yaşında emekli olabilmekteydi ve 1999 yılında yapılan değişiklikle birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılında da ilk kez sigortalı olarak işe başlayacak olanlar için emeklilik yaşı 65’e çıkarıldı.

2023 MTV ne kadar? MTV 2023 ne zaman ödenir? 2023 MTV ödemesi ne kadar oldu?

Kiracılar yaşadı! Eski ev sahiplerinizden tazminat alabilirsiniz! İşte detaylar!

2023 yılında 8.006 TL maaş bağlanacak! Başvuru için süre doluyor! Elinizi çabuk tutun!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön