04 / 05 / 2024

EYT kısmı emeklilik koşulları nedir? Hangi EYT'liler emekli olma hakkı elde eder?

EYT kısmı emeklilik koşulları nedir? Hangi EYT'liler emekli olma hakkı elde eder?

EYT yasası ile birçok vatandaş emeklilikte buluşsa da da bazı vatandaşlar yasadan yararlanamadı. SSK ile iş kanununa göre EYT bağlamında olmalarına rağmen primi az olan kişiler 15 sene ve 3600 prim gününü doldurmuşsa daha çok çalışmadan emekli olma hakkı elde ediyor.



Kısmi emeklilik, çalışanların emeklilik yaşına gelmeden önce kısmi olarak emekli olabilecekleri bir sistemdir. Bu sistemde çalışanlar, belirli bir süre veya belirli bir iş saatleri için çalışmaya devam edebilirler ancak aynı zamanda kısmi emeklilik maaşı da alabilirler.

EYT yasasının çıkmasıyla birlikte emekli olamayan bazı vatandaşlar ise bütün dikkatini kısmı emekliliğe çevirdi. 

EYT kısmi emeklilik çalışmaları başladı. Önümüzdeki dönemlerde emeklilik yaşının, bilhassa kadınlarda çocuk sayısı baz alınarak esnetilmesi, esnafın emekliliği için lazım olan prim gün sayısının geriye çekilmesi gibi yeni adımlar atılacak. 

EYT kısmı emeklilik koşulları nedir? Hangi EYT liler emekli olma hakkı elde eder?

İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu baz alınarak  EYT bağlamında olup da primi yetmeyenler kısmi emeklilik hakkından yararlanabilecek. Kısmi emeklilikte 15 sene ve 3600 günü tamamlayanalar daha çok çalışmadan emekli olma hakkı elde edecekler. EYT ile emekli olamayan vatandaşlar günsüz girişleri varsa ve 8 Eylül 1999 evvelinde çalışmışsa SGK'ya başvuru yapabilir. Arşiv kayıtlarnın incelenmesi ve günün olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor.

EYT kısmı emeklilik koşulları nedir? Hangi EYT'liler emekli olma hakkı elde eder?


Geri Dön