Ekonomi

EYT yasası çıkacak mı? 16 Temmuz 2022 Emeklilikte Yaşa Takılanlar çalışmalarında son durum ne?

Milyonlarca EYT’li için çalışmalar hız kazandı. Bakan Vedat Bilgin’in açıklamaları sonrasında gözler EYT mağdurları için yapılacak düzenlemelere çevrildi. Peki EYT yasası ne zaman çıkacak? İşte detaylar…EYT mağduriyeti için alternatif çözüm önerileri üstünde de çalışılıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 5 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağduriyetine karşı atılacak adımlar için ekim ayını işaret etmişti. EYT mağduriyeti için alternatif çözüm önerileri üstünde de çalışılıyor. Peki EYT yasası çıkacak mı, ne zaman çıkacak? EYT’nin çözümünde hangi formüller konuşuluyor? İşte EYT'de son durum…

EYT’liler, emeklilik için yaş doldurmayı bekleyenlerden, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlardan ve hali hazırda emekli olamayanlardan oluşuyor. Önceki günlerde milyonlarca EYT’liyi kapsayan bir açıklamada bulunan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT yasasına ilişkin yapılan çalışmalar hakkında ilk kez tarih verdi. EYT mağduriyetinin 2022 yılının sonuna kadar çözüme ulaştırılacak konular arasında yer aldığını ileri süren Bilgin, “Bu yılın sonuna kadar önümüze gelen bütün dosyaları çözeceğiz. Çözüm önerileri için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

‘ÖNCELİKLER ÇIKTIĞINDA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den önce EYT mağduriyetine ilişkin AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da kamuoyuna açıklamalarda bulunmuştu. EYT’ye dair çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kurtulmuş, çalışmaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sürdürüldüğünü duyurmuştu. Kurtulmuş, çözüm konusunda öncelikler ortaya çıktığı zaman bunları kamuoyuyla paylaşacaklarını aktardı.

EYT’YE DAİR 3 FORMÜL MASADA

EYT mağduriyetinin giderilmesi için 3 komisyon kurulması planlanıyor. Komisyonlar model ve çözüm önerilerini masaya yatıracak, "yıl, prim ve yıpranmaya dayalı formüller" üzerinde çalışmalar yapacak. İlk aşama olarak sözleşmeli personellerin kadro sorunu çözüme kavuşturulacak.

Türkiye gazetesinden Selçuk Böke'nin haberine göre, EYT’lilerin 2023 yılının başından itibaren ¨kademeli¨ şekilde emeklilik hakkı kazanabileceği bir düzenlemenin hayata geçirilmesi üzerinde duruluyor. Vakıflar ve sandıklar aracılığıyla iş emekliliği, halk emekliliği, kısmi erken yaşlılık emekliliği, kesintili erken emeklilik, süre tamamlanması gibi seçenekler değerlendirilecek. Hazırlanan taslaklar, ekim ayından itibaren kabinenin gündemine getirilecek ve hazırlanan teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak.

PRİM ÖDEMESİNDE GÜN SAYISINI ÖNE ÇIKARTAN MODELLER…

Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, EYT’nin çözümünde yaşa dair indirim beklentisinin söz konusu olabileceğini ifade etti. ¨Emekliliği bekleyen kişinin hala 10 yılı varsa belli bir yıla indirilmesi söz konusu olabilir¨ diyen Zengin, prim ödemesinde gün sayısını öne çıkartan modellerin de seçenekler arasında olduğunu söyleyerek, ¨7 bin 200 gün dolduranların veya 9 bin gün prim ödeyenlerin de yaşa bakılmaksızın emekli edilmesi söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.