Ekonomi

EYT’de hiç bilinmeyen maaş detayı! Rakamlar belli oldu

Milyonlarca kişinin sonu olan EYT’li memurların mağduriyeti nasıl giderilecek? 7200 ve 9000 gün prim düzenlemesi kesin çözüm olacak mı? İşte detaylar… EYT’li (emeklilikte yaşa takılanlar) olarak da isimlendirilen bu memurlar senelerdir mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmekteler

Memurlardan 8 Eylül 1999 günü öncesi göreve başlayan vatandaşlar, sosyal güvenlik reformu adı bütününde bu tarihte yürürlüğe konulan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih, 23 Mayıs 2002 tarihi itibarı ile olan prim ödeme gün sayısına bağlı olarak 2 ile 17 sene arasında uzatıldı. EYT’li (emeklilikte yaşa takılanlar) olarak da isimlendirilen bu memurlar senelerdir mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmekteler. Yasa tasarısı henüz paylaşılmadığından belirsizlikler hala mevcut. Bu da spekülasyonlara sebep oluyor.

EYT’Lİ MEMURLAR ESKİ KANUN HÜKÜMLERİNE TABİ TUTULABİLİR

Posta’dan Ekrem Sarısu’nun haberine göre; EYT’li memurların mağduriyetinin giderilmesi istenmekteyse yapılması gereken 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konmuş olan 4447 sayılı yasa ile getirilen ve bu tarihte memur olarak görevde bulunan emeklilik tarihini 17 seneye kadar uzatan düzenlemelerin uygulamasından vazgeçilerek eski kanun hükümlerine göre emekli olmuş olmasına olanak sağlanmalı. Yani 8 Eylül 1999 gününden önce memur olanların 5434 sayılı kanun hükümleri olan;

Kadın 20 tam sene fiili hizmet süresi (7200 gün), erkek 25 tam sene fiili hizmet süresi (9000 gün) şartlarıyla, 10 sene (3600 gün) fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartları ile emekli olmalarına imkan verilmeli.  EYT’li memurların da istediği zaten bu. Yaş haddi göz önüne alınmadan eski kanunun aradığı kriterleri sağlayanların emekli edilmelerine olanak sağlanarak, mağduriyetlerinin giderilmesini istemekteler.

9000 GÜN VE 7200 GÜN PRİM SÖYLENTİSİ

EYT yasa tasarısının Aralık 2022 yılında bitirilerek TBMM’ye sunulacağı açıklanmış olsa da henüz ortada kamuoyu ile paylaşılan bir yasa tasarısı olmadığı için pek çok senaryo dillendiriliyor. Bu senaryolar sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, masada tek formülün olduğunu açıkladı.

Bakanın bu açıklamasının ardından bu kez de EYT yasası ile 9000 gün prim ödeyen erkekler ile 7200 gün prim ödeyen kadınların emekli edileceği iddiası da yayılmaya başladı. Peki böyle bir EYT yasası çıkartılabilir mi? Çıkartılır ise hangi sigortalıya yarar, hangisine yaramaz?

 

SSK KAPSAMINDAKI EYT’LİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEZ!

Çıkartılacak olan EYT yasasının; 7200 gün prim ödemesi olan kadın ve 9000 gün prim ödeyen erkeklerin emeklilik durumuna imkan sağlaması, memur ve Bağkur’lularda mağduriyeti gidermesine için sigortalıların (SSK’lıların) mağduriyetini gidermez. Çünkü emekli bir kişi olmak için ne 8 Eylül 1999 gününden önce sigortalı olanlardan ne de 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri sırasında sigortalı olan erkek sigortalılardan 9000 gün prim, kadın sigortalardan 7200 gün prim ödeme kriteri aranmıyor.

Dolayısı ile 9000 gün prim ödeyen erkek sigortalılar ile 7200 gün prim ödeyen kadın sigortaların emekli edilmesi ile ilgili bir EYT yasası büyük tartışmalara, yeni sorun ve davalar açılmasına yol açıyor. İlgili kişilerin bu hususu dikkate almış şekilde sigortalı çalışanlardan (SSK’lılardan) 8 Eylül 1999 gününden önce emekli olmak için aranan kriterleri sağlayanları yani 20 sene sigortalılık süresi içinde 5000 gün prim ödeyen kadın sigortalılar ile 25 sene sigortalılık süresi içinde 5000 gün prim ödeyen erkek sigortalıları emekli edecek bir yasa çıkartmada daha adil ve faydalı olacaktır.

EYT’Lİ MEMUR VE BAĞKUR’LUNUN MAĞDURİYETİ GİDERİLMİŞ OLUR

EYT yasasının 9000 gün prim ödemiş olan erkek ve 7200 gün prim ödeyen kadınları kapsaması, memur ve Bağkur’lu EYT kişilerin mağduriyetini giderir. Çünkü;

Yaş kriterleri aranmadan 7200 gün prim ödeyen kadınların emekli olması, Bağkur’lu kadınlar ile memur kadınların işine yarar. Çünkü, bunlar da 8 Eylül 1999’dan önce bu şartlar ile emekli olabiliyordu. Yani 7200 gün prim ödeyen Bağkur’lu kadınlar ve 7200 gün (20 tam sene) fiili hizmet süresi olan kadın memur yaş şartı aranmadan emekli edilebiliyordu.
Yaş aranmadan 9000 gün prim ödemesi var olan erkeklerin emekli edilmesi Bağkur’lu erkekler ile erkek memurların işine yaracak. Çünkü bunlar 8 Eylül 1999 gününden önce bu şartlar ile emekli olabiliyordu. Yani 9000 gün prim ödeyen Bağkur sigortalısı erkek kişi ve 9000 gün (20 tam sene) fiili hizmet süresi olan erkek memur emekli olabiliyordu.

EYT’DEN EMEKLİ OLAN NE KADAR MAAŞ ALACAK?

En çok merak edilen konuların başında ise EYT düzenlemesi ile emekli olanlara bağlanacak maaş gelecek. Bu durum tüm sigortalılar için ise farklı. Bunun hesaplaması ‘uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/’ internet sitesi üzerinden gerçekleşebiliyor.

Ortaya çıkan rakamlar ise güncel ve emeklilikte de bağlanacak yaklaşık olarak tutarlar. Bu sene en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL’den 3 bin 500 TL’den çıkarılmıştı. 31 Aralık tarihine kadar bu tutar geçerli olacak. Ocak itibarı ile seyyanen zam yapılması halinde 4 bin-4 bin 500 TL gibi rakamları konuşuyor olacağız. Ama şu anda taban maaş tüm emekli kişiler için 3 bin 500 TL olarak uygulanıyor.

Düşük faizli kredi arayanlara müjde! Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası duyurdu

Borsa İstanbul’da kaybetmemenin tek sırrını açıkladı!

2023 yılının asgari ücretini ve emekli maaşını duyurdu! Milyonlarca insanı ilgilendiriyor