Ekonomi

EYT'de rota çizildi! Uzmanlar peş peşe açıkladı! Aralık ayında...

EYT düzenlemesi için milyonlarca vatandaş Aralık ayını merakla bekliyor. Kendilerine emeklilik yolunun açılmasını bekleyen EYT’liler için Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tek formül olduğunu bildirmişti.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Aralık ayına dikkat çekerken, "Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım

EYT bekleyen milyonlarca kişi için çalışmalar son sürat devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Aralık ayına dikkat çekerken, "Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim" dedi.

Bakan Bilgin EYT ile ilgili yaşanan sorunun yaşla ilgili olduğunu belirterek, emeklilik yaşıyla ilgili çözüm aşamasına geldiklerini, EYT dosyasının çözümünün tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Peki, EYT için çözüm aşamasına gelen formül hangisi? EYT'de hangi formül uygulanacak? Kimleri nasıl etkileyecek? Staj sigortası EYT kapsamına alınacak mı? SGK Uzmanı Emin Yılmaz CNN Türk canlı yayınında EYT’de en olası formüle yönelik değerlendirmede bulundu.

EYT İÇİN FORMÜLÜ AÇIKLADI

Mynetin haberine göre, Uzman isim SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı doğrultusunda emeklilik bekleyenler için olası formülleri tek tek açıkladı. "Emeklilik sisteminde iki tür emeklilik var. Birincisi tam ikincisi kısmi emeklilik. Tam emeklilikle ilgili. Burada tarihlere göre farklı dengeler var" diye belirten Emin Yılmaz SGK’lı çalışan kişilerin EYT hesabı için, "7 Eylül 1999 tarihinden önce 506 sayılı yasa vardı. Bu yasaya 4447 sayılı yasa yasa ile kademeli yaş şartı eklendi. 99 öncesinde erkeklerde 58, kadınlarda 56, süre olarak ise erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl, prim ödemeleri ise 5000 ila 5 bin 975 gün arasında değişiyordu" diye söyleyerek, "8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında olanlarda ise erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş şartı aranırken süre olayı kalktı ve 7000 prim günü şartı geldi. 1 Mayıs 2008 sonrası işe başlayanlarda ise erkeklerde 60-65, kadınlarda 58-65 yaş ve 7 bin 200 prim günü şartı aranmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

SSK VE BAĞ-KUR’LULAR İÇİN DÜZENLEME GELİYOR

Problemin 7 Eylül 1999 öncesinde olduğununu belirten SGK Uzmanı, "Olası formül ile 4447 sayılı yasayı yürürlükten kaldırılırsa 506 sayılı yasaya geri dönülecek. Kademeli yaş şartı 506 sayılı yasada olmadığı için, sigorta başlangıcından sonra 20-25 sene süre ve 5000-5975 gün arasında primi mevcutsa bu kişilerin emekli olması muhtemeldir. Bağ-Kur’lu çalışanlar için de bir düzenleme geleceğine inanıyoruz" dedi.

STAJ EMEKLİLİĞE DAHİL Mİ?    

Staj sigortası EYT düzenlemesinde yer alacak mı? sorusu EYT'li vatandaşların en fazla merak ettiği konular arasında yer alıyor. Staj sigorta primlerinin emeklilik hesaplamasına dahil edilmesi için de çalışma başlatıldığı bildirildi. Konu hem işçilerin hem sendikaların yakın takibine girerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajda sağlık sigortası ile ilgili şu bilgileri verdi.

"Stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir çünkü. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman bu soru da aydınlanmış olur. Bu sorunun yanıtı da orada vermiş olacağız."

EYT ARALIK AYINDA BELLİ OLACAK!

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 yılı öncesine denk gelen ancak prim eksiği olan birçok kişi staj sigortası ile ilgili çalışmanın sonucunu bekliyor. Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenlemenin Aralık'ta tamamlanması bekleniyor.

65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığı ödemelerinde büyük şok! Hangi maaş kaç TL, ne kadar?

Rüzgar ters esti altın fiyatları dibi gördü! İşte sert düşüşün sebebi...

Tarım Kredi'de dev indirim! 1 kg şeker ve bulgur 12 TL, 5 kg ayçiçek yağı 135 TL! 24 Eylül 2022 fiyat listesi