Kent Haberleri

EYT'li emekli göçü başladı! O illerde emlak fiyatları katlandı!

EYt’den emekli olup büyük şehirlerde pahalılık nedeniyle yaşamını sürdüremeyen vatandaşların belli bazı illere göç ettikleri belirtilirken, ev fiyatlarında yaşanan dramatik artış yüzde 175’leri buldu. İşte EYT emeklilerinin en çok göç ettiği iller…Ancak büyük kentlerde emekli maaşı ile yaşayamayacağını düşünen yeni emeklilerin başka illere taşınmaya başladıkları ve bu nedenle konut fiyatlarının astronomik oranda yükseldiği belirtiliyor

 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanarak  emekli olan ilk gruplar maaşlarını bu ay itibarıyla aldı. Ancak büyük kentlerde emekli maaşı ile yaşayamayacağını düşünen yeni emeklilerin başka illere taşınmaya başladıkları ve bu nedenle konut fiyatlarının astronomik oranda yükseldiği belirtiliyor.

Gayrımenkul satışlarına yansıyan emekli göçü ile çalıştığı işyerinden tazminatını alarak emekli olanlar, İstanbul gibi büyük kentlerdeki astronomik fiyatlar nedeniyle zorlandıklarından çevre illere taşınmaya başladı.

EMEKLİLERİN GÖZDESİ TRAKYA

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin de göçü tetikleyici etki yarattığını belirten uzmanlar, gayrimenkul ve özellikle konut fiyatlarının 2-3 kat oranında yükseldiğini vurguluyor.

EYT emeklileri gayrimenkul piyasasında son dönemdeki düşüşün ardından yeni bir hareketlenmenin fitilini ateşledi. Çalıştıkları işyerinden ayrılarak tazminatını aldıktan sonra emekli olanlar, tazminatlarıyla ev almak için genellikle Trakya’yı tercih ediyor.

EYT emeklilerinin tercih ettiği bölgeler arasında Ege’de yer alan küçük yerleşim yerleri de bulunuyor.  Deprem nedeniyle daha güvenli bölgelere göç etme arzusu da EYT emekli göçünde etkili faktörlerden biri oldu.

 

 KÖYLER BİLE TALEP GÖRÜYOR

Posta Gazetesi’nin haberine göre Türkiye Genç İş İnsanları Derneği üyesi gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay,  depremin ardından yatırımda taleplerin farklılaştığını, EYT’den emekli olanların da eklenmesinin ardından Trakya bölgesinde emlak fiyatlarının yüzde 200’e varan oranlarda yükseldiğini söyledi.

Tarım arazileri alanların da oldukça fazla olduğunu kaydeden Altınay, köyde yaşam tarzının da oldukça rağbet gördüğünü ve arsa fiyatlarının bu nedenle şu an dönüm başına en düşük 100 ila 150 bin TL’den  satıldığını kaydetti.

ARAZİ FİYATLARI 2-3 KATINA ÇIKTI

Özellikle İstanbullu emeklilerin deprem korkusundan dolayı yakın bölge Trakya’ya taşınmaya başladığını belirten Altınay, “Riskli evlerini terk ederek daha yakın olan ve güvenli buldukları Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’ye yönelim başladı.  Emeklilik tazminatlarıyla büyük kentlerden ev alma imkanı bulamayanlar,  bu bölgeden arsa alımı yoluna gidiyor.  Bundan 5 ay evvel çok daha ucuza sattığımız arazilere 2-3 katı fiyatlar talep ediliyor. Küçük de olsa bir arazisi olmasını isteyen, ileride prefabrik yaptırmayı düşünenler oluyor” diye konuştu.

 

Öte yandan, bu tersine göç resmi verilere de yansıyarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, ocak  itibarıyla yüzde 153.1 yükseldi ve özellikle Trakya bölgesi ülke genelinden daha fazla artış meydana geldi.  Bölgedeki fiyat artışı yıllık bazda yüzde 175’e kadar çıktı.