Kent Haberleri

EYT'li olup maaşı bağlanmayanlar aman dikkat! Bu bilgileri hemen kontrol edin! Maaşınızı nasıl alabilirsiniz? 

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası çerçevesinde emekliliğe hak kazananların sayısı 2 milyonu aşarken, maaşı bağlanmayan pek çok EYT'li bulunuyor. Peki EYT maaşı bağlanmayanlar ne yapabilir? 

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası (EYT) çerçevesinde emeklilik için Mart ayında başvuru yapıp aylık bağlanmayan birçok vatandaş bulunuyor. Emekliliğe hak kazananların sayısı 2 milyonu aşarken, emekli maaşı alamayanlar bunun sebebini merak ediyor. 

EYT'ye başvurup maaş alamayanların çoğunun eksik primi, tescil sorunu ya da SGK'ya borcunun olduğu ortaya çıktı. 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; e-Devlet kapısı üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların Alo 170 üzerinden durumunu sorgulaması ve eksiklerini de tamamlaması gerekiyor. 

EYT çerçevesinde 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı olmadan emekli olmaları kazanılmış hak olup borcun ödenmesi ve eksikliğin tamamlanması halinde maaş bağlanıyor. 

EYT'den faydalanmak için internetten, posta yoluyla hem de doğrudan SGK merkezlerine olacak şekilde, 3 farklı seçenek ile başvuru yapılabiliyor. 

Yılı ve primi dolmayanların başvuruları onaylanmıyor. SGK'ya olan borçlar da ödenmediği sürece emeklilik işlemleri yapılmıyor. Borç ödendikten sonra maaş bağlanabiliyor. İşlemleri süren ve maaşı bağlanamayan EYT'lilerin bir bölümünün de farklı kurumlarda hizmetleri yer alıyor. 

Farklı şehirlerde ve sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmalar, dosyaların tespiti sebebiyle işlemlerde gecikme yaşanabiliyor. Dosyalar bulunarak hizmetler birleştiriliyor, yazışmalar, eksikler tamamlandıktan sonra emekli maaşı bağlanıyor. Dosyası ve başvurusuyla ilgili sorun olduğunu düşünülerin SGK müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor. 

Yasaya göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı olmadan emekli olmaları kazanılmış hak şeklinde görülüyor. Şartları ne zaman tamamlanırsa o tarih itibarıyla dilekçe vererek emekli maaşı alınabiliyor. 

Mevcut sistemde, EYT yasası  çerçevesinde başvurulan aydan sonraki aybaşından itibaren maaşlar verilmeye başlanıyor. Şartları tamamlayacaklarla birlikte toplamda 4.5 milyon EYT'linin gelecek senelerde emekli olması bekleniyor. 

GSS BORCU EMEKLİ MAAŞI BAĞLANMASINA ENGEL Mİ?

GSS borcu olması SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli maaşı bağlanması için engel teşkil etmiyor. Fakat, Bağ-Kur çerçevesinde emekli maaşı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekli. 

SGK mevzuatına göre 2008 yılından sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay ödenmesi gerekiyor. Emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı için emekli  maaşı, borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında ödeniyor. 

Başvurularda yurtdışı, doğum borçlanmasının eksik yapılması, Bağ-Kur tescili gibi problemler olması halinde SGK Müdürlüklerine gidilerek, düzeltilmesi için bizzat uzmanlardan destek almakta fayda bulunuyor. 

ÇALIŞMA SÜRESİ DOLMADIYSA MAAŞ BAĞLANAMIYOR 

EYT kapsamında çalışma süresi dolmadıysa da maaş bağlama işlemleri yapılamıyor. İşe 1999'da başlayan erkek çalışan emeklilik için gerekli süreyi gelecek sene doldurabilecek. 

Uzun vadeli sigortada başlangıç yaşının 18 olduğu da unutulmamalı. Bu yaştan önce sigortalı olanların 18 yaş itibarıyla hesap yapması gerekli. 

EYT başvurusu ve aylık bağlamada SSK'lılar başı çekerken ikinci sırada Bağ-Kur'lular bulunuyor. Emekli Sandığı mensubu memurların EYT'ye çok talebinin olmadığı görülüyor. Bu sene için emekliliğe hak kazanıp başvuru yapmayanlar öğretmen, polis başta olacak şekilde memurlar oldu. 

Hazine arazileri nedir? Hazine arazileri nereden, nasıl alınır? 

Elimizdeki dolarları bozduralım mı, bekleyelim mi? Doları olanlar dikkat! Dolar/TL bugün ne kadar oldu?

AVM'lerde de kira krizi büyüyor! İş yeri kiralarına TÜFE’nin yüzde 50-60’ı kadar artış sınırı talebi!