28 / 04 / 2024

Hazine arazileri nedir? Hazine arazileri nereden, nasıl alınır? 

Hazine arazileri nedir? Hazine arazileri nereden, nasıl alınır? 

Bakan Mehmet Özhaseki'nin Hazine arazilerinin imara açılacağını söylemesinden sonra Hazine arazileri gündemde yer aldı. Peki, Hazine arazileri nedir? Hazine arazileri nereden, nasıl alınır? İşte detaylar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırmak anacıyla Hazine arazilerinin imara açılacağını söyledi. Bu kapsamda vatandaşlar hazine arazisinin detaylarını merak etmeye başladı. 

HAZİNE ARAZİSİ NEDİR?

Mülkiyeti hazineye ait olan arazilere hazine arazi deniliyor. Mülkiyet ise taşınır veya taşınmaz malları ifade ediyor. Tapuya kayıtlı olmayan dağ, göl, nehir, deniz, dere gibi alanlar hazine arazisi kapsamına giriyor. 

Hazineye tescil yapılmış araziler özel mülkiyetli, tescil edilmemiş araziler ise genel mülkiyetli hazine arazisi olarak tanımlanıyor. Bu anlamda devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, ormanlar, tescilli hazine malları, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahil olmuyor.

Hazine arazileri nedir? Hazine arazileri nereden, nasıl alınır? 

HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞI NASIL YAPILIR? 

Milliyet'te yer alan detaylara göre, hazine arazilerini satın almak isteyen vatandaşlar öncelikle belirli müdürlüklerine dilekçe vermeleri gerekiyor. Hazine arazilerinden sorumlu müdürlükler ise defterdarlık emlak müdürlüğü, milli emlak müdürlüğü ve  mal müdürlüğüdür. Sonuç olarak hazine arazileri tapuya dahil olmamış araziler olarak tanımlanıyor. Bu arazileri tapuya dahil etmek için arazilerin satılmasını gerekiyor.

Hazine arazileri nedir? Hazine arazileri nereden, nasıl alınır? 

HAZİNE ARAZİLERİ NEREDEN ALINIR? 

Hazine arazileri defterdarlık emlak müdürlüğü, milli emlak müdürlüğü ve  mal müdürlüğü gibi ilgili müdürlük birimlerine başvuru yapılmasıyla satın alınıyor. Hazine arazileri sahibi olmadığı için devlete ait araziler olarak biliniyor. Kişinin taşınmazının bulunduğu yere göre değişiyor.

Taşınmaz mal il sınırları içindeyse milli emlak müdürlüğüne ya da defterdarlık emlak müdürlüğüne gidiliyor. Eğer ilçe sınırları içindeyse mal müdürlüklerine başvuru yapılıyor.

Başvuru işlemlerinde ilgili arazinin parsel, ada gibi özellikleri paylaşılıyor. Açık adres belirtiliyor. İhale günü ve saati alıcıya bildiriliyor. İhale sonucuna göre de hazine arazisi satın alınabiliyor.

Hazine arazisi üzerinde hak talep edebilmek için o arazinin kullanıcısı ya da yararlanıcısı olmanız gerekmekiyor. Arazi için bir satış bedeli biçiliyor. İhale kararının sonucu ile satışa uygunluk bulunduğu taktirde peşin ya da taksitli olacak şekilde on beş gün içinde ödeme yapılıyor.

Elimizdeki dolarları bozduralım mı, bekleyelim mi? Doları olanlar dikkat! Dolar/TL bugün ne kadar oldu?

Bekçilik sınavı ne zaman, hangi tarihte yapılacak? Bekçilik sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AVM'lerde de kira krizi büyüyor! İş yeri kiralarına TÜFE’nin yüzde 50-60’ı kadar artış sınırı talebi!


Geri Dön