27 / 04 / 2024

Fek yazısı nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

Fek yazısı nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

Fek yazısı, önemli bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisi ve konut ipotek terimlerinden olan fek yazısının ne olduğunu bilmekte fayda var. Ev kredisi ve ipotekle ilgili olan bu kavramın ne olduğu merak edilir. Peki fek yazısı nedir, nereden, kaç günde ve nasıl alınır?



FEK YAZISI TAM OLARAK NEDİR?

Ev kredisinin tamamının ödendiği zaman, ipoteğin resmi olarak kaldırılması için banka tarafından düzenlenen belgeye "fek yazısı" adı verilir. Bu belge, banka tarafından hazırlanır ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne iletilir. Belge işleme alındıktan sonra, ev üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılabilir. Bu görünüşte basit olan belge, aslında çeşitli detayları içermelidir.

Aynı zamanda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 88. maddesine göre, belgelerin bizzat teslim edilemeyeceği vurgulanır. Örneğin fek yazısı talepleri için ilgili bankanın, gerekli fek yazısını doğrudan ilgili tapu müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. Bu prosedürleri eksiksiz yerine getirerek, konut kredi başvurunuzu hızlı bir şekilde sonuçlandırabilirsiniz.

Fek yazısı nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

FEK YAZISINI ALMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Fek yazısının nasıl alındığı, kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Fek yazısını talep etmek için, ev kredisi borcunun tamamının ödenmesi gerekir. Borcun tamamının ödenmemesi durumunda, ilgili işlemler tamamlanamayabilir. Eğer bir gayrimenkul sahibiyseniz ve konut kredisi kullanmışsanız, fek yazısı almak üzere bankanıza başvurmanız gerekir. Bu şekilde fek yazısını temin edebilirsiniz.

Bankalar, ipotek fekki yazısı için ek ücret talep edebilir. Bu sebeple, konut kredisi sözleşmesi ile ilgili olarak, ipotek fekki hazırlanması için herhangi bir ücret talep edilmeyeceğine dair bir madde bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Böylelikle borçlu, kredi vadesini tamamlayarak ipotek fekki yazısını ücretsiz olarak alabilir. Eğer sözleşmede böyle bir madde yer almasına rağmen banka hala ücret talep ederse, gayrimenkul sahibi bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu nedenle, bu konuda bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Bu yazının kaç günde alındığı merak edilir. Fek yazısının işleme alınması, bankaya dilekçenin sunulduğu günü takiben bir veya en fazla iki gün içerisinde gerçekleşir.

Kira sözleşmelerinde bilinmesi gereken çok gizli sırlar: Kiracılar ve ev sahipleri için hayati ipuçları!

İpotek fekki nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?


Geri Dön