27 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?

İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?

İpotek fekki, üzerinde ipotek bulunan bir gayrimenkulün ipoteğinin kaldırılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu işlemin mali yönü nedir? İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar? İşte konu hakkında tüm detaylar...



Konut kredisi kullanılarak satın alınan gayrimenkul üzerinde mevcut hakların elde edilebilmesi için banka ipoteğinin kaldırılması gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak kredi ödemeleri bitmiş ve banka borcunun kapatılmış olması gerekiyor. Bu süreçte sonraki adım ise ipoteğin kaldırılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 

Konut kredisinin tamamnının ödendiği zaman ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan belgeye fek yazısı deniyor. Fek yazısı, banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim ediliyor ve işleme alındıktan sonra ev üzerindeki ipoteğin kaldırılma işlemi başlamış oluyor.  

İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?

Bankadan fek yazısının talep edilebilmesi için konut kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması en büyük şart olarak biliniyor. Gayrimenkul sahibi, konut kredisi aldığı bankaya başvurarak fek yazısı hazırlanmasını talep edebiliyor. 

Bankalar, ipotek fekki yazısı için ücret talep edebiliyorlar. Bu nedenle borçlu ile banka arasında imzalanan konut kredisi sözleşmesinde, ipotek fekki hazırlanması için ücret talep edilmeyeceğine dair bir madde olup olmadığı kontrol edilmesi gerekiyor. Böylece kredi vadelerinin tamamını ödeyen borçlu, ek bir ücret ödemeden fek yazısı alma hakkına sahip olabiliyor. 

Banka bu maddeye rağmen ücret talep ettiği takdirde gayrimenkul sahibinin itiraz etme hakkı vardır. Eğer sözleşmede böyle bir madde yok ise ipotek fek yazısı ücretinin ödenmesi gerekiyor. Peki, İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar? 


Geri Dön