Kent Haberleri

EYT’liler, emeklilik işlemlerini böyle hızlandırabilirsiniz!  “Emekli olabilir” belgesi böyle çözülecek

EYT kapsamına giren milyonlarca kişinin bir anda sisteme yüklenmesi nedeniyle yaşanacak gecikmelerin önüne geçecek müjdeli haber geldi.  Vakit alan önemli bazı işlemler internet üzerinden de yapılabilecek.  İlk aşamada EYT’den yararlanacak yaklaşık 2,5 milyon kişinin bir anda başvuru yapmasıyla birlikte emeklilik işlemlerinin gecikeceği ve bazı kişiler için aylarca bekleme süresi olabileceği öngörülüyor

EYT kanununun meclisten geçmesiyle birlikte yasadan yararlanacak vatandaşlar için emeklilik işlemleri maratonu başladı.  

İlk aşamada EYT’den yararlanacak yaklaşık 2,5 milyon kişinin bir anda başvuru yapmasıyla birlikte emeklilik işlemlerinin gecikeceği ve bazı kişiler için aylarca bekleme süresi olabileceği öngörülüyor. Ancak emekli olunduğunda başvuru tarihinden itibaren geriye dönük maaşlar yatırıldığı için hak kaybı yaşanmayacak.

Bu gecikmelerin önüne geçmek ve SGK’nın iş yükünü de hafifletmek için önemli adımlar atılıyor. Bu adımlardan biri de daha önce SGK’ya giderek yapılması gereken bazı işlemlerin online ortama taşınması oldu.

“EMEKLİ OLABİLİR” BELGESİ İÇİN ÖNEMLİ DÜZENLEME

Emekliliğe hak kazanan kişilerin işlemleri başlatabilmesi için en önemli adımlardan ilki SGK’dan “emekli olabilir” belgesi almak oluyor.

Emekli olacak kişinin işten ayrılmadan önce SGK’dan “emekli olabilir” belgesi alarak işlemleri başlatması gerekiyor. Fakat EYT’liler için bu zorunluluk kalktı. Halihazırda bir işte çalışıyor olan EYT’liler için böyle bir belge almak gerekmeyecek. e-Devlet üzerinden emekli olmak üzere alınacak belgeler, alınan karara göre “emekli olabilir” belgesi yerine geçecek.

 

EYT düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.  8 Eylül 1999  öncesinde ilk kez sigortalı olanları kapsayan düzenleme ile prim günü ve çalışma yılı şartını tamamlayanlar emekli olabilecek.

KIDEM TAZMİNATI SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Habertürk’te yer alan habere göre halen çalışanlar için önemli bir ayrıntı da kıdem tazminatı konusunda. Şu an çalışmayı sürdüren ve EYT’den emekli olacakların kıdem tazminatı alma hakkı da var.  Normalde bir emeklinin emekli olmadan önce işyerinden kıdem tazminatını almak için, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumundan “emekli olabilir” yazılı belge alması gerekiyor.

Belge ile çalıştığı yere başvurarak iş akdini feshedenler kıdem tazminatını da alıyor ve emeklilik işlemlerini başlatabiliyor. EYT’den ilk aşamada yaklaşık 2,5 milyon kişinin emekli olması beklenirken, bu kişilerin önemli bir kısmı halihazırda çalışanlardan oluşuyor.

ÖNEMLİ KOLAYLIK GETİRİLDİ

Bu kadar kişiye emekli olabilir belgesi verilmesi  süreci uzatacağı için önemli bir kolaylık getirildi.

Buna göre, EYT’den emekli olacakların SGK’dan “emekli olabilir” yazısı talep edilmeyecek.  Milyonlarca kişinin yaratacağı yoğunluğun ve uzun bürokratik işlemlerin önüne geçilmesi, sürecin hızlandırılması için önemli bir karar alınarak, bu süreçte e-Devlet kullanılarak belge alınabileceği kaydedildi.

BELGE YERİNE GEÇECEK

Yapılan açıklamaya göre,  hem çalışanlar, hem de işverenler  e-devlet aracılığıyla “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”  sayfasından emeklilik şartlarını kontrol edebileceği gibi, bu uygulamadan alınacak belgeler “emekli olabilir” yazısı yerine geçecek.

 

EYT’den emekli olmak isteyen kişiler, e-Devlet üzerinden oluşturacakları  bu belgeler ile işverene başvurusunu yapacak ve hizmet akdini “emeklilik gerekçesi” ile feshettiklerini bildirecekler. İşverene ibraz edilecek yazıda fesih gerekçesinin “emeklilik” olduğunun yazılması ise kıdem tazminatını alabilmek için gerekli olacak.

 Deprem bölgesinde çift maaş  ödenebilir!  Bölgede çalışanlar için önemli teşvik...

Cumhurbaşkanı açıkladı! Depremzedelere 15 bin TL taşınma yardımı başladı… Nasıl başvurulacak?

EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?