Kent Haberleri

EYT'lilere flaş kolaylık: Emekli maaşı bağlama süresi kısalıyor! Hemen bu son dakika detayına bakın!

EYT'lilere flaş kolaylık... Emekli maaşı bağlama süresi kısalıyor... Hemen bu son dakika detayına bakın...Bu konuda akıllarda pek çok soru var

Pek çok kişinin merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi Meclis'ten geçti. Bu konuda akıllarda pek çok soru var. Başvurular ne zaman başlayacak, ilk maaşlar ne zaman yatacak, emekli olabilmek için işten istifa edilmesi gerekiyor mu? gibi soruların cevaplarını Prof. Dr. Cem Kılıç verdi. Cem Kılıç ayrıca açıklamasında normalde 20 günü bulabilen aylık bağlama süresinin saatlere indirileceğini de söyledi.

EYT'lilere flaş kolaylık... Emekli maaşı bağlama süresi kısalıyor... Hemen bu son dakika detayına bakın...

NTV yayınına katılan Prof. Dr. Cem Kılıç, Meclis'te kabul edilen 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' düzenlemesiyle ilgili tüm merak edilenleri cevapladı.


EYT BAŞVURULARINDA SON DAKİKA

Yaptığı açıklamada EYT düzenlemesinin Resmi gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini dile getiren Prof Dr. Cem Kılıç, "Duyumlar alıyorum bazı vatandaşlar heyecanla başvurularını yapmaya calısıyolar ancak bunlar geçersiz sayılır. Şu an için aman dikkat diyelim çünkü Sayın Cumhurbaşkanı onaylayacak, onayladıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak, ondan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Şimdi bekleyeceğiz yani Resmi Gazete'de EYT ile kanunun yayımını bekleyeceğiz, tahmin ediyorum bir iki güç içinde zaten yayımlanacak." diye konuştu.

EYT BAŞVURULARI NEREYE YAPILACAK?

Prof Dr. Cem Kılıç, yaptığı açıklamada doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ünitelerine de başvurulabileceğini ama online da başvuru yapılabileceğini belirterek, e-devlet üzerinden çok daha kolay olacağını söyledi.

EYT'lilere flaş kolaylık... Emekli maaşı bağlama süresi kısalıyor... Hemen bu son dakika detayına bakın...

EYT'LİLER İLK MAAŞLARI NE ZAMAN ALACAK?

EYT'lilerin yanıtını merakla beklediği bir soru da ilk maaşların ne zaman yatacağı. Prof. Dr. Kılıç, aylık bağlama sürecinin hızlandırılacağını dile getirerek "Şimdi normalde aylık bağlama sürecimiz 15-20 günü buluyordu. SGK, ifade edildiği biçimde hemen aylık bağlama sistemine geçecek. Çok kısa zamanda bu aylıkların bağlanacağına ilişkin bilgiyi aldım. Bu konuda bir düzenleme yapılıyor herhalde. Kim yaparsa eline sağlık sigortalının beyanına göre beyan çıkışı yapılacak aylık beyan şartları oluşuyorsa bu kişilere hemen online üzerinden emekli aylığı bağlanacak." diye konuştu.

Başvurunun kabul edilmesinden sonra ilk maaşın yatacağı tarihi de duyuran Kılıç, "Genel bir kural vardır talep ettiğiniz dilekçeyi verdiğiniz ayı takip eden aybaşından itibaren başlanır dolayısıyla bu ay müracaat olursa 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren hak sahibi olursunuz." açıklamasını yaptı.


EYT'LİYE PRİM GÜNÜ ŞARTI VAR MI?

Prim gün şartının sürdüğünü kaydeden Cem Kılıç, "Tabi bu da söz konusu bu süreçte çok tartışıldı. EYT konusunda talep şartı olanlar aynen 8 Eylül 1999 koşulların geçerli olmasını talep ediyorlardı orada kademeli prim günü sistemi yoktu ama bu çıkarılan kanunla 5 bin gün üzerinde prim koşulu var çıkarılan kanun yalnızca yaşı ortadan çıkardı. Diğer şartlar aynı" diye konuştu.

BAŞVURU İÇİN İŞTEN AYRILMAK ZORUNLU MU?

Emeklilik başvurusu gerçekleştirecek olan EYT'li çalışanların işten ayrılması gerekiyor mu? sorusunu da cevaplayan Prof Dr. Kılıç, "Şimdi emeklilik kişiye bağlı bir tasarruf işyerinizden emeklilik nedeniyle ayrılıyorsunuz ve dolayısıyla işten ayrılmanız gerekli. SGK'da işlem kodları var. 08 yazısıyla işten çıkarılması gerekli. Ayrıca işten çıkış alacaksınız işvereninize emeklilik sebebiyle istifa ediyorum dilekçesini verecekler işveren de çıkışınızı yaptıktan itibaren de online emeklilik talebinde bulunabilirsiniz." dedi.

EYT emeklisine hem maaş hem de ikramiye müjdesi! Tek tek açıklandı, duyanlar resmen bayram etti! Hemen bakın!

Altının efendisi İslam Memiş'in yeni gram altın tahmini ağızları açık bıraktı! Hemen bu son dakika tahminine bakın!

Gram altın bu tarihte tam 1.550 TL olacak! İslam Memiş'in tek tek açıkladığı bu tarihi duyanın adeta aklı başından gitti