23 / 07 / 2024

EYT’siz vaktinden önce emekli olun! 2000 ve sonrası girişliler bunu bilmelisiniz!

EYT’siz vaktinden önce emekli olun! 2000 ve sonrası girişliler bunu bilmelisiniz!

Emeklilikte yaşa takılanlar, yasa gerektirmeksizin emekli olup olamayacaklarını araştırıyor. Türkiye’de yaşı uygun olan ve primini tamamlayan vatandaşlar SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ile emekli olabiliyorlar. Peki vaktinden önce emekli olmak mümkün mü?




 Malulen emeklilik adı verilen bu emeklilik için, iş gücünde minimum olarak yüzde 60'lık oranda kayıp olduğu kanıtlanması için sağlık raporu gerekmektedir. Vatandaşlar yaşadıkları şehir veya ilçede bulunan SGK kurumlarına başvurarak hastane sevki ile beraber bu raporu alabilirler.

Burada önemli olan, kişinin yüzde 60 oranında güç kaybının olması ya da diğer bir insanın bakımına ihtiyaç duyması gerekiyor. Bununla birlikte 1800 günlük primin ödenmesi de şart koşulmaktadır. Bu ödeme ise 5 yıllık çalışma ile gerçekleşiyor. Burada önemli olan sağlık durumundan dolayı emekli olacak vatandaşların çalışma güçlerinin sigortalı oldukları günden hemen sonra başlamış olması ve minimum 10 sene sigortalı olması şartı aranıyor.

MUAYENE GEREKL MİDİR?

Sağlık Kurulu'nun vereceği karar bağlı olarak vatandaşları malulen emekli de edebilir, kontrol muayenesini de şart koşabilir. Bunun şart koşulması durumunda da muayene tamamlandıktan hemen sonra alınan rapor, Sağlık Kurulu'na teslim edilmeli. Kontrol muayenesinin gerçekleşmemesi durumunda da emekli ödemesinin devamı gelmez.

Kanser hastalarına ise 18 ay malullük ödemesi yapılıyor. Bu zaman dilimi hastalığa bağlı olarak 24 aya uzatılabilir. Bu ödemeyi almak için prim ve sigorta şartlarını yerine getiren vatandaşlar, hastalığının teşhis edilmesinin ardından 1 sene geçmeden başvurarak sağlık raporu gerekmeden ödemelerini alırlar. 18 ay geçtikten sonra ise bireylerin sağlık gelişmelerine bağlı olarak ödeme verilip verilmeyeceğine karar verilir.

YIPRANMA HAKKI!

Ağır çalışma koşullarına sahip mesleklerde erken emeklilik yapılanması planlanmaktadır. 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ışığında, 'fiili hizmet zammı' adı verilen yıpranma payı ile erken emekliliğe kavuşuluyor.

Evde bakım maaşı yatan iller güncel 2023! Evde bakım zamlı maaş ne zaman yatacak? 10 Şubat evde bakım maaşı yatan iller!

12 aylık ödemelerde yeni şartlar! PTT başvuru ekranını açtı!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön