Eyüp Kültür'den AKM için uzlaşma çağrısı!
AKM'nin yenileme projesini hazırlayan mimar Murat tabanlıoğlu, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Kültür Sanat-Sen Genel Yavuz Demirkaya, AKM'nin onarımı konusunda ikinci projesinden uzlaşarak Kültür ve Turiz Bakanlığı'na 'adım atın' çağrısında bulundular
Ülkemiz modern mimarisinin ilk örneklerinden biri olan ve 2008'den salı bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) onarımının bir an önce başlaması için "aktörler" bir araya geldi.
Mimarlar Odası adına Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, AKM binasının mimarı Hayati Tabanlıoğlu, AKM'nin yenileme projesini hazırlayan mimar Murat Tabanlıoğlu, Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirci'nin onarımı konusunda ikinci proje üzerinde yeniden uzlaşarak Kültür ve Turizm Bakanlığına "adım atın" çağrısında bulundu.
AKM'nin onarım sürecindeki ilgililer daha önce de 2010 yılının başında proje üzerinde uzlaşmış ancak onarım gerçekleştirilememişti. Uzlaşma olmasına karşın neden AKM'nin onarılmadığı açığa kavuşamamıştı. Kimi çevreler, sürecin kitlenme noktasının Başbakan'rn "Taksim altından yollar geçirilecek, AKM yıkılıp yeniden yapılacak" açıklamaları olduğu öne sürmüştü.
Prof. Dr. Günhan Danışman anısına "Modern Mimarlık Mirasımız ve Koruma Sorunları Sempozyumu"nun önceki gün gerçekleştirilen, Yrd. Doç. Dr. Gülsün Tanyeli moderatörlündeki "AKM" başlıklı ıturumnunda ilk olarak Murat Tabanlıoğlu ve Yavuz Demirkaya, "AKM"nin onarım serüvenini özetledi.
Tabanlıoğlu, konuşmsında bugünün şartlarına göre değiştirilen yapılardan örnekler gösterdi.
Tabanlıoğlu, "AKM için anlaştığımız proje hazır, devlet yasalarına göre ihaleye çıkarılıp bir müteahhit tarafından yapılması gerekiyor. Proje hazır, yeter ki bütçe ayrılsın. Bu proje 'basit' bir onarım projesi değil. Yapı, tam teşekkül güçlendirilecek, tesisatları değiştirilecek, bina tekrar hayata dönüşecek" dedi.
Demirkaya, AKM sürecinin oldukça sancılı ve sıkıntılı geçtiğini belirterek, "AKM, siyasal bir tercihten kaynaklı bu duruma geldi. Bugün de AKM'nin bu durumda kalmasının nedeni yine siyasal bir tercih...Süreç hala noktalanmış değil.Proje konusunda tartışılacak bişey yok, proje 2010'nun Ocak ayında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ta¬rafından da onaylandı. AKM'nin bu proje üzerinden onarılmasını talep ediyoruz. Türkiye'nin AKM'ye ihtiyacı var.*
Demirkaya, ayrıca, AKM'nin kapalı olması nedeniyle Kültür Bakanlığının sanat kurumlarının, faaliyetlerini sürdürdükleri mekânlar için her ay milyarlarca lira kira ödediğini belirtti.
Tabanlıoğlu, ilk projenin mahkemece durdurulması sürecine ise tepkili. Bu sürecin Türkiye'nin diğer binaları için önemli bir süreç olduğuna, bir binanın ana görüntüsü değiştirilmeden bugüne ve geleceğe doğru teknolojik olarak değiştirmenin önemine vurgu yaparak, "Mimari fonksiyonlara dayanan, yani locaların, merdivenlerin. değişm yasa açısından, birinci dereceı tarihi yapı olması nedeniyle bu gulamaların yapılması yasak. Mimar olarak şunu soruyorum: Mimarın projesini yasalar mı belirleyecek Bir mahkeme mi nıiı rın proje yapmamasına karar verecek Bunu gündeme getirir tartışmak istiyorum" diyor.
AKM'nin birinci grup korunması gereken bir yapı olması, yani yapının koruma derecesi de tartışmayı alevlendiren noktalardan bir tanesi.
Cumhuriyet