27 / 12 / 2024

Eyüp Muhcu Seyrantepe Stadyumu davasını anlattı!

Eyüp Muhcu Seyrantepe Stadyumu davasını anlattı!

Eyüp Muhcu, ilçedeki betonlaşmaya karşı çıktıklarını belirterek, "Açtığımız davalarda stadyumu hiç gündeme getirmedik" diye konuştu



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, ilçedeki betonlaşmaya karşı çıktıklarını belirterek, "Açtığımız davalarda stadyumu hiç gündeme getirmedik" diye konuştu

Geçtiğimiz günlerde Seyrantepe Stadyumu'nun açılan bir dava üzerine iptal edileceği yönündeki haberler, bir kez daha Galatasaray camiasının tepki vermesine yol açmıştı. Ancak, Galatasaray Kulübü yönetiminin açıklamaları, stadyumda iptal gibi bir durumun söz konusu olmadığı gibi, davanın da zaten Seyrantepe'nin imar planlarına açıldığını ortaya koymuştu.
Konunun taraflarından biri de davayı açan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi. Başkan Eyüp Muhcu da en az Galatasaray Kulübü kadar yaratılan durumdan rahatsız. Odanın Galatasaray'ın Seyrantepe Stadyumu projesine karşı olduğu yönünde bir hava oluşturulduğundan şikayet eden Muhcu, "Oysa ki hiçbir sorun yok" dedi.
Kamuoyundaki yanlış anlaşılmayı düzeltmek için davayı TOKİ'nin yaptığı Seyrantepe'deki imar planlarına açtıkları hatırlatmasında bulunan Muhcu, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay'a açtıkları davalarda yapılacak stadyumu gündeme hiç getirmediklerini vurguladı.
Biz çarpık yapılaşmaya karşıyız
Aslen, önceki planlarda bölge parkı olan alanın yüksek yoğunluklu yapılaşma ile betonlaştırılmak istenmesine karşı olduklarına dikkat çeken Muhcu, "O bölge, ağaçlandırılacak bir alan. TOKİ'nin diğer yapılarıyla ilgili bir dava. Yüksek yoğunluklu yapılaşmaya karşıyız. Bu davayı açmamızın nedeni bu.
Spor kulüplerinin geniş taraftar kitlesi olduğu için bu kitlenin sempatisini odanın aleyhine kullanmak istiyorlar. `Mimarlar odası her şeye karşı' havası estiriyorlar. Biz çarpık kentleşmeye karşıyız. Çarpık yapılaşmaya karşıyız. Betonlaşmaya ve rant aymazlığına karşıyız.  TOKİ  ve şirketlere karşı bir cephemiz yok. Önce imar planındaki yanlışları anlatmaya çalışıyoruz. Anlamadıkları zaman dava açma yoluna gidiyoruz.
Bu kent bu yoğun yapılaşmayı kaldıramaz. Maslak hatttındaki ulaşım yetersizken kalkıp bir de Seyrantepe'yi Maslak gibi yoğun yapılaşmaların olduğu bir yer haline getirmek pek de doğru değil. Çevreye etkileri olumsuz olacak. Bölgenin ilersindeki Fatih Ormanı, benzeri yapılaşmalarla kemirilmeye başlandı. İstanbul'un Fatih Ormanı'na da Belgrad Ormanına'da ihtiyacı var" dedi.



`Yerel yönetimler geleceği karartmasın'

"İstanbul gecekondulaşırken ve çarpık yapılaşma oluşurken, Mimarlar?Odası ve diğer odalar neredeydi" eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Eyüp Muhcu, şunları söyledi: "Mimarlar odası kurulduğu 1954'ten bu yana sağlıklı ve planlı kentleşme konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Kamu kuruluşlarına kapsamlı uyarı, öneri ve raporlarını sunuyor. 17 Ağustos 1999 depreminden çok önce, gerekli yerlere gerekli uyarıları yaptık. Politik duyarsızlık olduğu için değerlendirilmedi.

Geçmişte önerilerimiz yerine getirilseydi İstanbul bu halde olmazdı. Seçim öncesi popülist politikalar, ekonomik varlık yaratma kaygısı gibi etkenlerle kentin sağlıksız ve plansız gelişmesinin yolu açıldı. Yerel yönetimlerin kentin geleceğini karartmaktan vazgeçmesi gerekiyor.

Başta Mimarlar Odası olmak üzere tüm odalar kentin geleceğini karartmaya yönelik bir takım uygulamalara doğal olarak refleks gösteriyor. Odalar her şeye karşı çıkmıyor. İşlenilen kent suçlarına karşı çıkıyor. Bu noktada odaların uygulamalara dava açması değil, açmaması anormal bir durum. Açıkca suça girer."  

Topbaş da Seyrantepe'yi beğenmedi

TOKİ'nin kent merkezlerinde imar planları yaparak kamusal ve yeşil alanları yoğun yapılaşmaya açtığını ifade eden Eyüp Muhcu, kuruluşun imar planlarını da resen yürürlüğe sokarak yerel yönetimleri etkisiz hale getirdiğini öne sürdü. Muhcu, şöyle konuştu:

"Yerel yönetimlerin ve kamu kuruluşlarının görüş verme ve plan yapma yetkisi devre dışı bırakılıyor. Yerel yönetimlere rağmen imar planları yapılıyor. Seyrantepe'nin imar planları da bunlardan biri. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da görüşmemizde Seyrantepe'deki imar planlarını beğenmediğini söyledi. Kendisinin olurunun olmadığını belirtti. Yerel yönetimler demokrasinin beşiğidir. Yerel yönetimler devre dışı bırakılarak plan kararlarının dayatılması anti demokratik bir tutum."
Tebernüş Kireçci

Geri Dön