22 / 07 / 2024

Fabrika, otel ve AVM'lerde elektriğe indirim yok!

Fabrika, otel ve AVM'lerde elektriğe indirim yok!

Elektrik dağıtım özelleştirmesi öncesi elektriği yüzde 15 daha ucuz kullanan otel, alışveriş merkezi ve çok konutlu siteler, küçük ve orta ölçekli işletme niteliğindeki serbest tüketiciler, artık bu indirimden yararlanamayacak




Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sanayicinin elektrik faturasına, tarifede yaptığı ˜gizli" değişiklikle örtülü zam yaptı. Elektrik dağıtım özelleştirmesi öncesi elektriği yüzde 15 daha ucuz kullanan otel, alışveriş merkezi ve çok konutlu siteler, küçük ve orta ölçekli işletme niteliğindeki serbest tüketiciler, artık bu indirimden yararlanamayacak. İndirim bedeli elektrik dağıtım özelleştirmelerini kazanan şirketlere aktaracak.

Sanayiciye ek maliyet
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD), sanayicinin elektrik faturasındaki bu değişikliği dün EPDK"da gerçekleştirdiği toplantıda masaya yatırdı. Toplantıda, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi ile yenilediği elektrik dağıtım tarifelerinde kayıp kaçak oranının serbest tüketiciler tarafından da üstlenmesine yönelik değişiklik nedeni ile ortaya çıkan fatura tartışıldı. Elektrik üreticilerinin temsilcileri, yeni tarife ile daha önce kamunun üstlendiği yüzde 15 oranındaki indirimin rafa kaldırılması sorununu gündeme getirdi. Temsilciler, bu bedelin özel sektöre devredilen dağıtım şirketlerine aktarılmasının sanayicinin maliyetini artıracağına dikkat çekti.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş"ın dün basın toplantısı yaptığı saatlerde, elektrik üreticileri de EPDK yetkilileri ile zirve gerçekleştirdi. Toplantıda üreticiler adeta isyan ederken, şunları dile getirdi:

œ31 Aralık itibariyle değiştirilen tarife ile enerji birim fiyatı içerisinde oransal olarak bulunan kayıp bedeli, yeni tarife yapısında bir bedel olarak ayrıştırılmış ve dağıtım şirketine ödenen bedeller içine transfer edildi. Böylece alım maliyetlerini bilmedikleri halde tedarikçiler ve serbest tüketiciler bu maliyete ortak edildi. Ayrıca, toplam tarifenin aynı tutularak alt bileşenlerde yapılan bu değişiklik ile aktif elektrik enerji bedelinde sanal bir azalma yaratıldı.

Tarife bileşenlerindeki değişiklikle özel tedarikçi şirketlerden enerji alan tüketicilerin ticari şartlarında revizyon gerekliliği ortaya çıkmış ve bu kapsamdaki tüketicilerin özellikle orta gerilimdeki sanayi niteliğindeki tüketicilere bu maliyetlerle satış yapma imkanı kalmadı. Serbest tüketicilerin indirim alma hakları da ellerinden alındı.
Özel şirketler toptan satış şirketi kurarak, serbest tüketicilere indirimli olarak satıyordu. Bu indirimi dağıtım şirketleri karşılıyordu.

Ancak EPDK"nın 2011-2015 tarife yönetmeliğinde kayıp kaçak oranının tüm kullanıcıların üstlenilmesine yönelik adım attı. EPDK"dan tarifeyi değiştirmesini isteyen üreticiler, tarifenin düzelmemesi durumunda serbest tüketicilerin şubatta toptan satış şirketleri ile anlaşma yenilemeyeceğini açıkladı.
Radikal


Geri Dön