Ekonomi

Tekstilin kalbi alarm veriyor, üretim durma noktasında

Özellikle ABD'de yaşanan kuraklık nedeniyle tüm dünyada pamuk fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Hammadde fiyatları yükselirken Türkiye'de tekstilin merkezi konumunda olan Denizli'de iplik üreticileri üretimlerini tatil etmeyi planlıyor.Bazı fabrikalar üretimlerini yavaşlatırken bazıları düşen siparişler yüzünden üretimlerine ara vermeyi planlıyor

Denzili'de iplik üreticileri bir yandan hammaddeye ulaşmakta zorlanırken diğer yandan Avrupa'da yaşanan resesyon beklentisi nedeniyle düşen taleple baş etmeye çalışıyor. Bazı fabrikalar üretimlerini yavaşlatırken bazıları düşen siparişler yüzünden üretimlerine ara vermeyi planlıyor.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, kuraklık ve enerji maliyetleri nedeniyle pamuk fiyatlarının  yükseldiğini belirterek, bunun bir yansıması olarak iplik sektöründe çarkların durma noktasına geldiğini söyledi. Sanayicinin en önemli girdi maliyetlerinden birinin enerji olduğunu belirten Keçeci, "Enerji maliyetinin adını duyduğumuzda bile tüylerimiz diken diken oluyor. Hammadeyi ister içeriden ister dışarıdan alalım, kaynağında enerji var. Doğalgazın fiyatının 2,500-3 bin dolarlara çıktığı söyleniyor. Bu nedenle hammadde pahalı" dedi. Denizli'nin bir tekstil kenti olduğunu hatırlatan Keçeci şöyle devam etti. "Özellikle pamukta kuraklık nedeniyle bir yükselme var. Öte yandan iplik talebinde bulunan, iplik satın alan üreticiler yok. Avrupa'daki resesyon nedeniyle tekstilde sipariş yok. Dolayısıyla iplik üreticileri alamadıkları siparişler nedeniyle üretimlerini yavaşlatmaya başladı. Her şey birbirine zincir gibi bağlı. Bazı iplik fabrikaları bir süre için işlerini tatil etmeyi planlıyor."

 

Bloomberg tv'de konuşan Keçeci, enflasyonist ortamda şirketlerin mali tablolarını okuyamaz ve yorumlayamaz jale geldiğine de işaret ederek enflasyon muhasebesine geçilmesi gerektiğini söyledi. Keçeci, "Enflasyondaki yüksek oranlar kişileri olduğu kadar işletmeleri de olumsuz etkiledi. Enflasyon işletmelerin dengelerini bozdu. Bilançolara yansıyan rakamların ne kadarı enflasyon kaynaklı ne kadarı gerçek bilemez hale geldik. Mali tabloların hükmü kalmadı. Bunları okuyan da kalmadı. Danışmanlar da okuyamıyor, okunacak durumda değiller" diye konuştu.

"Sürdürülebilir finansmana erişmek istiyoruz"

İş dünyası olarak finansmana erişmek istediklerini ve erişilen finansmanın sürdürülebilir olmasını istediklerini kaydeden Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci, "Mali tabloların bu şekilde olması haksız vergilendirmelere de neden oluyor. Kazanmadığımız paranın vergisini ödeyebiliyoruz, bu enflasyonun içinde sorunun büyüdüğünü gösteriyor. Bu işin mutlak suretle çözümü bulunmalı" dedi.

Finansmana erişim konusunda sorunların tam olarak çözüldüğünü söylemek için erken olduğunu belirten Keçeci, "Bazı önlemler alındı. Kamu bankaları yanında özel bankalardan da kredilerin yenilenmesi için. Ancak bankaların bunu ne kadar uygulayıp uygulamadığını bekleyip göreceğiz" dedi.

 

Avrupa'da doğal gaz fiyatı uçtu! Bir haftada yüzde 28,6 arttı!

Enerji Yoksulluğu, Avrupa'yı kıskacına aldı! Enerji Yoksulluğu nedir? Neden kaynaklanıyor?