Kira

Fahiş kira artışları sebebiyle yaşanan sorunlar Meclis'te: Kira artışlarına sınır, sosyal konut üretimi... 

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve 19 Milletvekili imzasıyla, kiracı ve ev sahibi sorunlarına kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi verildi. İşte ayrıntılar... 

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve 19 Milletvekili imzasıyla, fahiş kira artışı nedeniyle yaşanan kiracı-kiraya veren sorunlarına kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi. 

Söz konusu önergede, "Vatandaşlarımızın yaşamakta olduğu 'fahiş kira artışları' sorununun nedenlerinin araştırılması ve çözüm yollarının belirlenmesi amacı ile Anayasamızın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğinde bir Meclis araştırması komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz" denildi. 

 

KİRACILAR YAŞAM ŞARTLARINI DÜŞÜRDÜ, EV SAHİPLERİ PİYASA ŞARTLARIYLA YÜKSEK KİRA TALEP ETTİ 

Fahiş kira artışı nedeniyle yaşanan kiracı-kiraya veren sorunlarına kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergede, özellikle büyük şehirlerde kiraların maaşların çok üzerinde seyretmesinin kiracıları zor duruma düşürdüğüne ve barınma krizini derinleştirdiğine, bu durumun da toplumda büyük bir gerilim yarattığına, sosyal huzursuzlukları tetiklediğine dikkat çekildi. 

"Kiracılar, kira ödemelerini karşılayabilmek için yaşam standartlarını düşürmek zorunda kalırken, ev sahipleri de piyasa koşullarına bağlı olarak daha fazla kira talep etmeye yönelmiştir. Bu talepler, mevcut ekonomik koşullarda birçok ailenin gelirini aşmakta ve kiracıların başka bir konut bulmalarını da zorlaştırmaktadır" denilen önergede, kiralık konut sayısındaki sınırlı arz ve yüksek talebin, kira bedellerini kontrolsüz şekilde artırdığı ifade edildi. 

Önergede, "Bu krizin uzun vadeli sonuçları, yalnızca kiracı ve ev sahibi arasındaki bireysel sorunlarla sınırlı kalmayıp, genel toplumsal huzura da zarar vermektedir. Kiralık ev bulamayan veya mevcut kiralarını ödeyemeyen insanların sayısı arttıkça, toplumsal eşitsizlik derinleşmekte, maddi sıkıntılar sosyal tansiyonu yükseltmektedir" denildi ve sabit gelirli aileler, emekliler, öğrenciler ve düşük gelirli çalışanların bu süreçten en fazla etkilenen gruplar olduğu belirtildi. 

 

KİR ARTIŞLARINA SINIRLAMA GETİRİLMELİ, SOSYAL KONUT PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve 19 Milletvekili imzasıyla verilen fahiş kira artışı nedeniyle yaşanan kiracı-kiraya veren sorunlarına kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge metninde şu öneriler sıralandı:

"Kira krizine karşı çözüm yolları bulunması için devletin denetim ve düzenleme mekanizmalarını devreye sokması gerekmektedir. Öncelikle, kira artışlarına sınırlamalar getirilerek hem kiracıların korunması hem de ev sahiplerinin haklarının dengeli bir şekilde gözetilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, sosyal konut projelerinin hayata geçirilmesi, devletin barınma ihtiyacını karşılayacak çözümler sunması, kiralık konut piyasasındaki spekülasyonların önüne geçebilir. Aksi takdirde, mevcut durum daha da kötüleşecek ve barınma krizi, toplumda kalıcı sosyal problemlere yol açacaktır."

 İzmir kira artış oranında hem İstanbul'u hem Ankara'yı solladı! 

Milyonlarca emeklinin gözü zam kararında! Emekliye ne kadar zam yapılacak?

Artık kira sözleşmeleri e-Devlet'ten yapılacak! Çalışmalar tamamlandı: İki aşamada uygulanacak!