Fahiş zam isteyen ev sahiplerine avukattan empati önerisi: Ben olsaydım kirayı 11 binden 40 bine yükseltir miydim?
Ev sahipleri ve kiracılar arasında sular durulmazken, Avukat Tarık Çakmak da "Kiracılık" sorununun en başından beri bu işin iki tarafının da haklı olduğu görüşünde olduğunu belirterek, çok konuşulacak bir örnek paylaştı.
Kiralardaki yüzde 25 zam sınırı resmen sona ererken, Temmuz ayı kira artış oranı da bugün resmen açıklandı. Bundan sonraki süreçte konut sahipleri, daha önce de olduğu gibi ‘TÜFE 12 ay ortalamasına’ göre kira bedellerine artış uygulayacak. Temmuz 2024 için mülk sahiplerinin kiracılardan isteyebileceği artış maksimum yüzde 65,07 oranında olacak.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında sular durulmazken, Avukat Tarık Çakmak da resmi X hesabı https://x.com/avtarikcakmak üzerinden yine çok konuşulacak bir paylaşım geldi. Avukat Tarık Çakmak, "Kiracılık" sorununun en başından beri bu işin iki tarafının da haklı olduğu görüşünde olduğunu belirterek, çok konuşulacak bir örnek paylaştı.
Avukat Tarık Çakmak'ın paylaşımı şu şekilde:
VİCDAN VE EMPATİ TEMENNİSİ
Kiracı vekili olduğum bir dosya var. 3 senelik kiracı. Kiracı, 11 bin olan kirasını 22 yaparım demiş. Ev sahibi kabul etmemiş ve "40-45 bin TL kirası olan evimde bedavaya oturuyorsun" minvalinde bir sürü mesaj çekmiş, hem de gece vaktinde.
Bu kiracı geçen sene 6 olan kirasını 11 yapmış, bu sene de yine %100 zam ile 22 yaparım diyor, hatta 25 bin yapmaya da razıydı. Kiracı, bana makul yaklaşsa ekonomik durumumu zorlar 25 bin de yaparım diyordu ama ev sahibi ısrarla aynı sitede yeni kiracı olan kişilerin kira parası ile müvekkilin kirasını kıyaslayarak 40 bin istiyor. Bu arada ev sahibinin 4-5 tane evi var ve elinde tahliye taahhüdü de yok.
"Kiracılık" sorununun en başından beri bu işin iki tarafının da haklı olduğu görüşündeyim. Zira son 3 senede enflasyon %1000. Ağustos 2021 yılından itibaren başlayan barınma sorununun kaynağı hükümetin yanlış ekonomik politikalarıdır. Yani kiraya verenler de kiracılar da haklıdır. Bir taraf evininin değerini korumaya çalışırken, diğer taraf da %1000 enflasyonla geçim sıkıntısı yaşayıp aynı zamanda maaşının yarısı kadar kira vermek istememektedir.
Ama işin bir de vicdani ve empati boyutu var. Ekonomik olarak durumu iyi olan bir kiracı, kirasını artırmak istemez ise tabii ki kanunen kendisine tanınmış olan hakkı gerçekleştirir ancak aynı durumda kendisi olsaydı kiracısından ne beklerdi düşünmesi gerekir.
Yukarıda bahsettiğim olayda da kiracı %25 sınırını hiç konuşmayıp, %100 gibi bir artış yaparken ev sahibinin ısrarla 40 bin TL istemesi de hakkaniyete aykırıdır. Ev sahibi kendisine şu soruyu sorması gerekir; aynı durumda ben olsaydım, yani hukuken elim çok güçlü olsaydı %300 artış yapar mıydım? Kirayı 11 binden 40 bine çıkarır mıydım?
Kiraya verenlerin de kiracıların da vicdan ve empati ile olaya yaklaşmaları ve ona göre karar vermeleri gerekmektedir. Yarın kiraya veren sıfatını bir anda kiracı, kiracı sıfatını ise bir anda kiraya veren kazanabilir. Herkesin ne oldum değil, ne olacağım demesi temennisiyle...
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan tam 4 şehir için 7.3'lük deprem uyarısı yaptı!