Turizm

Fahri Ermişler: Her turistik şehir marka kent değildir!

Gündemdeki 'Marka Kent' kavramına değirlendiren BTO Başkanı Ermişler, "Marka kent başka, turistik yer başkadır. Pamukkale Denizli'yi, Marmaris ise Muğla'yı turizm cenneti yapar. Ama, marka yapamaz" dedi...

GÜNÜMÜZDE kentlerin hızla büyüyerek geliştiğine dikkat çeken Balıkesir Ticaret Odası BTO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, hedeflerinin 'Markalaşmış bir Balıkesir' olduğunu kaydetti. 

Mutlaka görülmesi gereken kentler listesi olduğunu hatırlatan Ermişler, 'Marka Kent' kavramının hayatımıza girdiğini belirterek, "Bu son 10 yılın kavramı. Herkesin gitmek, görmek ve yatınm yapmak istediği kentleri ifade eder" diyerek şunları söyledi: "Marka kent; turist, tüccar, yatırımcı, öğrenci ve göçmen çekebilen kentler. Marka kent dışa açılmayı bilir, davetkâr, misafirperver ve ilginçtir. 

Marka kent ile turistik yeri karıştırılmamalı. 

Balon turizm cenneti olan ne Marmaris Muğla'yı, ne Pamukkale Denizli'yi, ne de Kapadokya Nevşehir'i marka kent yapmıyor." 'İçine kapanan kent markalasamaz' Dünyada bazı kentlerin ziyaretçi sayısının on milyonlan geçtiğini, bazılannın ise şehirlerin onbin ziyaretçisi dahi olmadığına dikkat çeken Fahri Ermişler, "Buradan anlaşılıyor ki sadece ürünler değil, insanlar, kitaplar, filmler, ülkeler gibi kentler de markalaşabilir" dedi. Bir ilin sınırları içerisinde tüm dünyanın görmek isteyeceği doğal ve tarihi yerler olabileceğinin de altını çizen Ermişler şunları söyledi: "Bu yerler dünyada ilgi görüyor ve bol turist çekiyor da olabilir. Böyle olduğu halde ilin merkezi bu ilgi ve turistten faydalanamıyorsa 'Marka Kent' olgusundan bahsedilemez. İl sınırları içerisine turist çekmeyi başarmış, fakat merkezine turist çekmeyi başaramamış birçok şehir var. Kapadokya-Nevşehir, Pamukkale-Denizli'ye bakın. Marka Kent olmak isteyen her kent kendine en az 10 yıllık yol haritası koymak zorunda. Bir kenti markalaştırmak için etkin yöneticilere ihtiyaç var. Sadece bizim ya da valiliğin veya belediyenin başlatacağı 'Marka Kent' çabasıyla bir yere varılmaz. Anadolu'da birçok kent kendi yağıyla kavrulmayı tercih ediyor. İçine kapanık şehirler zamanla küçülür ve tarihten silinir. Güçlü ve zengin şehir olmak istiyorsanız dışa açılmak zorundasmız. Kendi yağıyla kavrulan, içe kapanık şehir 'Marka'olamaz." 


Star Ek