07 / 05 / 2024

Faik Açıkalın: Konutta hızlı toparlanma beklemiyoruz

Faik Açıkalın: Konutta hızlı toparlanma beklemiyoruz

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, konut alanı satışında hızlı bir toparlanma beklemediklerini belirtti

 



Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın 18 ayda orta ölçekli bir banka kadar, 240 şube açtıklarını belirterek 2010'da 50'nin üzerinde şube açacaklarını söyledi. Açıkalın, faizlerin düştüğü ortamda küçük birikimleri olanlara, farklı alternatifler sunacak fonlar oluşturacaklarını da söyledi

Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, bankada 2010'da sektör ve ülke büyümesi üzerinde bir bilanço büyümesi görüleceğini bildirdi. Türkiye'de küresel krizde bu kez iç taleple bir şeylerin yapılması gerektiğini ve beklentilerin iyi yönetilmesi halinde ülkenin çıkışının iç taleple olacağını ifade eden Açıkalın, önümüzdeki dönemde temel ihtiyaçlar ve birtakım hizmetler alanında hareketlilik olabileceğini, konut alanında ise satışta hızlı bir toparlanma beklemediklerini belirtti.

Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın önceki akşam bir grup gazeteci ile bankanın Yeniköy'deki korusunda akşam yemeğinde buluştu. Bankacılık sektöründe 2010'da krediler ve mevduatta yüzde 5 ile 10 arasında bir büyüme öngördüklerini belirten Açıkalın, "Sektör ve ülke büyümesinin üzerinde bir Yapı Kredi bilanço büyümesi göreceksiniz" dedi.

Bankaların ilk olarak mevduat sahibini düşünmesi gerektiğinin altını çizen Açıkalın, ikinci sorumluluğun kreditörlere, üçüncü sorumluluğun ise sermayedara karşı olduğunu ifade etti.

Yapı Kredi'nin 846 şube ile Türkiye'nin 4. büyük şube ağına sahip bankası olduğunu anlatan Açıkalın, önümüzdeki yıl tekrar şube açılışlarına başlayacaklarını ve 50'nin üzerinde şube açılışı planladıklarını bildirdi.

Küçük birikime fon

Bankanın sürdürülebilir kârlılığı yakalamayı ve seçtiği alanda tartışmasız lider olmayı hedeflediğini kaydeden Açıkalın, "Dolayısıyla bizim kârlı büyümemiz, seçtiğimiz alanlarda büyümemiz olacak ve seçilmiş alanlarda tartışmasız pazar liderliğine oynayan bir stratejimiz olacak" dedi.

Yemekte mevduat faizlerinin yüzde 8.75'lere geldiği özellikle yaşlılar ve çalışmayanlar arasında faizle geçinenlerin sıkıntıya düştüğü hatırlatılınca Açıkalın, Yapı Kredi Bankası'nın önümüzdeki dönemde küçük birikimleri fon şemsiyesi altında toplayacak farklı yeni ürünler çıkarabileceğini ifade etti.

Açıkalın, "Şu an şahsi olarak erişemeyecekleri bazı ürünleri bu fonlara koyarak mevduata alternatif yeni ürünler çıkarmayı planlıyoruz. Bu alanda faizlerin düştüğü bir ortamda genişleme imkanı var" dedi.

Kredilerde sorun yok

Şu anda problemli kredi miktarları ciddi biçimde artsa bile Türk bankacılığının sermaye yeterliliği açısından herhangi bir sıkıntısı olmayacağına dikkati çeken Açıkalın, ancak bunun önümüzdeki dönemde kurumsal ve ticari portföylerin probleme düşmemeleri için ekonomik büyümenin, canlanmanın gerektiği gerçeğini değiştirmediğini vurguladı.

Önümüzdeki yılın kolay bir yıl olmayacağına işaret eden Açıkalın, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin devam edecek gibi göründüğünü, bankaların işlerin açılmasına bağlı olarak özellikle hizmet ve komisyon gelirlerinin artacağını, bunun bankacılık sisteminin belki bu yılki gibi bir defalık karlar değil, orta ve uzun dönemde sürdürülebilir ve daha kaliteli karlılığı oturtmasına zemin hazırlayacağını söyledi.
Vatan


Geri Dön