Sektörel

Faiz düşecek beklentisiyle konut kredisi kullananlar dikkat: 1 sene daha yüksek faizli taksit ödemeleri sürecek!

Eylül'de konut satışları katlandı. Vatandaşlar, faiz indirimi yapılacağını ve böylece yapılandırmaya gidebilecek olmaları sebebiyle konut kredisi kullandı. Peki faiz düşecek beklentisiyle konut kredisi çekmek mantıklı mı?  

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Remzi Özdemir, bugünkü "Faiz düşecek beklentisiyle konut kredisi almak mantıklı mı?" başlıklı yazısıyla konut piyasasını değerlendirdi. 

Remzi Özdemir, son 3 aydır emlakçısından müteahhidine kadar herkesin aynı şeyi söylediğini, bunun da "Merkez Bankası faiz indirecek, konut fiyatları uçacak" cümlesi olduğunu belirtti. Özdemir, "Aylardır düşen konut satışları son 3 ayda yükseldi Bana soruyorlar neden arttı diye?" ifadelerini kullandı.

FAİZ DÜŞER VE YAPILANDIRMAYA GİDERİZ DİYE KONUTLAR İPOTEKLE ALINDI

Remzi Özdemir, "Ben de soruyorum. Son 1 senedir ekonomide ne değişti? Vatandaşların refah seviyesi mi yükseldi? Yani maaşları yükseldi, ya da ticaretle uğraşanlar daha fazla mı para kazandı? Çalışanların yüzde 52’sinin asgari ücretle çalıştığı bir ülkede neler değişti? Hiçbir şey değişmedi. Hatta ekonomi daha da kötü oldu" dedi ve iyi giden tek şeyin yüksek faiz sebebiyle Merkez Bankası’nın kasasındaki paranın artmış olması olduğunu belirtti. 

İnsanların nasıl konut aldığı sorusunu da yanıtlayan Özdemir, şu ifadelere yer verdi:

"Konutlar ipotekle, yani banka kredisiyle alındı. Çünkü Merkez Bankası faiz düşürecek nasıl olsa diyerek konut kredisi çekti. Nitekim veriler değerlendirildiğinde 15 bin konut banka kredisiyle satılmış. Yani yüzde 3 aylık faizle kredialmışlar. Nasıl olsa faizler düşecek ve biz de yapılandırmaya gideriz diye…" 

BUGÜN KONUT KREDİSİ ALANLAR YÜKSEK FAİZLE ÖDEMEYE DEVAM EDECEK 

Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın bu ay faiz indirmediğine, büyük ihtimalle Kasım'da da indirmeyeceğine dikkat çekerek, "Faiz indirimi Aralık, belki Ocak'ta olabilir. Yani 2025 yılına kalıyor. O da en fazla 2,5 puan indirecek" diye konuştu. 

Bu indirimin kredi yapılandırması için yeterli olmayacağının altını çizen Özdemir, "Alınan kredilerin yapılandırılması için faizlerin en az yüzde 25’e inmesi gerekiyor. Bunun için de en az 1 sene gerekiyor" dedi. 

Remzi Özdemir, söz konusu yazısını bugün kredi ile konut alanların 1 sene yüksek faizli taksit ödemeyi sürdüreceğini belirterek tamamladı. 

Prof. Dr. Naci Görür yetkililere seslendi! Deprem dirençli kentler yapılmazsa daimi çözüm bulamazsınız!

Deprem uzmanı 'Bize bir şey olmaz demesinler' diyerek il il uyardı: 7 ve 7'den büyük deprem bekleniyor!

Yabancılara konut ve arazi satışına gayrimenkul uzmanından tepki: Hiç vicdanınız yok mu?