Ekonomi

Faiz kararını açıklayan Merkez Bankası'ndan korkutan uyarı: Adım adım yaklaşıyor

Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının aksine yüksek enflasyona karşı faiz artırmama kararlığını sürdüren son toplantısından da "faizleri sabit tutmaya" devam etti. TCMB, Türk ekonomisine ilişkin de kritik bir uyarıda bulundu. Bakanın faizleri sabit tutma kararlılığı devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası günlerdir merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Bakanın faizleri sabit tutma kararlılığı devam ediyor. Ekonomi uzmanları bankanın, politika faizini yüzde 14’te sabit bırakacağını bekliyordu. Banka beklentileri boşa çıkarmayarak politika faizini yüzde 14'te sabit tutmaya devam etti. Banka son 6 kararında faizleri sabit tutmaya devam etti. 

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK)  piyasaların beklediği kararı açıkladı. Faiz kararını açıklayan Merkez Bankası kararından sonra ekonomist Atilla Yeşilada, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'Merkez Bankası'nın kafasını devekuşu misali kuma gömmeye' devam ettiğini söyledi. Yeşilada, "TCMB devekuşu taklidi yaparken, Avrupa Merkez Bankası bazukayı ateşledi. TL'ye talip çıkmaz, şirketler Euro cinsinden borçlanmada--ticaret finansmanında dahi--zorlanacak" yorumunda bulundu.

'Faiz sebep enflasyon sonuçtur' anlayışına paralel olarak faiz artırımına direnen TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 6 toplantısında bir değişiklik yapmama kararı aldı. 21 Temmuz 2022 Parşamba yapılan 7'nci toplantıda da politika faizinde değişiklik yapılmayarak yüzde 14'te sabit bırakıldı.

PPK kararından sonra dolar 17,72 TL; euro ise 18,04 lira seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan Merkez Bankası, ekonomide resesyon ihtimalinin güçlü adımlarla geldiğini açıkladı.

TCMB Para Politika Kurulu'nun (PPK) politika faizini yüzde 14'te sabit tuttuğu karara ilişkin açıklamada, "Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır” değerlendirmesine yer verildi.

İşte Bankanın resesyon beklentisiyle ilgili açıklaması:

"ERİŞİLEN FİNANSMAN KAYNAKLARI TAKİP EDİLİYOR"

Yılın başındaki güçlü büyüme dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürmüştür. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.