15 / 05 / 2024

Faizler düştü, konutta kredi transferi rekor kırdı

Faizler düştü, konutta kredi transferi rekor kırdı

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, bugüne kadar Türkiye'de hiç görmedikleri faiz oranlarına gelindiğini belirtti



Konut finansmanı şirketi DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, 2009'un son çeyreğinde konut
kredilerinde 8-10 milyar liralık rekor yeni kontrat yapıldığını gördüklerini belirterek, "Bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma kredileri olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Murat Aysan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'un başında yüksek olan konut kredisi faizlerinin zamanla düştüğünü ve bugüne kadar Türkiye'de hiç görmedikleri faiz oranlarına gelindiğini belirtti.

2009'un ekonomik olarak zor bir yıl olduğunu ve insanların alım kararı vermediklerini ifade eden Aysan, "2006-2007-2008 döneminde yıllık ortalama 15 milyar liralık yeni konut kredisi verildiğini görüyoruz. Kabaca yılda ortalama 250 bin müşteri, yeni ev alan ve kredisini transfer eden dahil, 15 milyar liralık yeni kredi kullanıyordu. Bu rakam son çeyrekte yukarı gitmeye başladı. 2009'un 9 ayında konut kredilerinde yaklaşık 13 milyar liralık bir işlem yapılırken, son çeyrekte 8-10 milyar liralık rekor yeni kontrat yapıldığını görüyoruz" dedi.

Aysan, bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma kredileri olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Bugünkü ekonomik ortamda bu kadar alışveriş olmadığını söyleyen Aysan, son çeyrekte kredilerin rekor artışını şöyle açıkladı:
"Bu krediler iki nedenden arttı; bir yandan daha önceden kullandırılan konut kredisi kendi bankasında yeniden yapılandırmaya uğruyor ve banka yeniden kontrat açıyor ya da başka bir finansal kuruluşa transfer oluyor. Faizlerin düşmesiyle insanlar daha önce kullandıkları kredileri bir kuruluştan başka bir kuruluşa veya aynı kuruluş içinde yeniden yapılandırmaya götürdü. Bu iş yoğun biçimde son dönemde yapıla geliyor. Ağırlıklı olarak ekim-kasım-aralık aylarında yoğun olarak yapıldı. Ocak ayında ise kredi transferleri yada yeniden yapılandırma işlemleri önemli ölçüde azalmış durumda."

-22 MİLYAR LİRA--
2009'da yeniden yapılandırma ve yeni verilen kredilerle konut kredilerinde toplam tutarın rekor kıracağını söyleyen Aysan, "2009'da toplamda 22 milyar liraya yakın bir rakam olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Murat Aysan, anormal faiz oranları olan, vadesi 48 aydan uzun kalmış veya vadesini uzatmak isteyenler ve borç tutarı 60 bin liranın üzerinde olan müşteriler için kredi transferinin ekonomik olarak cazip olduğunu, diğer müşteriler için ise çok cazip görünmediğini söyledi.

Konutta en kötü ayların ocak ve şubat ayları olduğunu, sezonun martta açıldığını ifade eden Aysan, "Şubat ayında bütün hazırlıklarımızı tamamlarız, rekabet faizleri günceller, yeni ürünler çıkarırız. Haziranın ortasında kadar bu gider. Temmuz, ağustos ölü geçer, eylülden itibaren tekrar yukarı gider. Mart, nisan, mayıs ve ekim, kasım, aralık bizim en iyi aylarımızdır" diye konuştu.

Aysan, DD Mortgage olarak konut kredisinde 5 yıllık faiz oranlarının yüzde 0,95, 10 yıllık faiz oranlarının da yüzde 0,99 olduğunu kaydetti.

-"UYGULAMA KAPSAMINDA 3. VE 4. ÇEYREKTE BÜYÜK HAREKETLİLİK YAŞANDI"-
Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru da daha önceki dönemlerde diğer finansman kuruluşlarından konut kredisi kullanan tüketicilerin kredilerini, Halkbank'a taşıyabildiğini, uygulama kapsamında 2009 yılının 3. ve 4. çeyreğinde büyük hareketlilik yaşandığını belirtti.

Kuru, "Düşen faiz oranlarından faydalanmak isteyen Konut Kredisi kullanmış müşteriler, kalan anapara ve vadeleri üzerinden fiyatlama revizesi istemekteler. Kullanılan bu krediler arasında faizlerin yüksek olduğu dönemlerde borçlanan müşterilerimiz sayısı çoğunlukta oluyor. Başka finans kurumlarından konut kredisi kullanmış tüketiciler, Bankamız cazip cari oranlarından kredi ödemelerine devam etmek istiyorlar" dedi.

Halkbank'ın 2009'un ekim ayında yaptığı ve halen devam eden indirimle konut kredisinin aylık faiz oranını 36 ay vadede yüzde 0,88, 37-60 ay arası vadede yüzde 0,92, 61-120 ay arası vadede yüzde 0,95 olduğunu anımsatan Kuru, "Ayrıca, kamu çalışanları, emekliler ile maaşlarını Halkbank aracılığıyla alan müşterilerimizin, diğer finansman kuruluşlarından kullanmış oldukları konut kredilerini masrafsız Bankamıza taşıyabilmeleri amacıyla, Bordro 24 Transfer Konut Kredisi ürünümüzün aylık faiz oranını 144 ay vade için yüzde 0,99, komisyon oranını 0 olarak belirledik" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler


Bankalar faiz düşürünce...
Kredi transferinde 2009 rekorla kapandı
Faizlerdeki düşüş, özellikle yüksek faizle kredi çeken müşteriyi geçen yılın son çeyreğinde hareketlendirdi. DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, son çeyrekte 8-10 milyar liralık yeni kontrat yapıldığını, bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma kredilerinden oluştuğunu söyledi.
2006-2007-2008 döneminde yıllık ortalama 15 milyar liralık yeni konut kredisi verildiğini belirten Aysan, kabaca bu dönemlerde yılda ortalama 250 bin müşteri, yeni ev alan ve kredisini transfer eden dahil, 15 milyar liralık yeni kredinin kullanıldığını kaydetti. Aysan, "Bu rakam, 2009 son çeyrekte yukarı gitmeye başladı. 2009'un 9 ayında konut kredilerinde yaklaşık 13 milyar liralık bir işlem yapılırken, son çeyrekte 8-10 milyar liralık rekor yeni kontrat yapıldığını görüyoruz" dedi.
Bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma kredilerinden oluştuğunu tahmin ettiklerini belirten Aysan, son çeyrekteki rekor artışın nedenlerini şu sözlerle açıkladı: "Bu krediler iki nedenden arttı; bir yandan daha önceden kullandırılan konut kredisi kendi bankasında yeniden yapılandırmaya uğruyor ve banka yeniden kontrat açıyor ya da başka bir finansal kuruluşa transfer oluyor. Faizlerin düşmesiyle insanlar daha önce kullandıkları kredileri bir kuruluştan başka bir kuruluşa veya aynı kuruluş içinde yeniden yapılandırmaya götürdü. Bu iş yoğun biçimde son dönemde yapılıyor. Ağırlıklı olarak ekim-kasım-aralık aylarında yoğun olarak yapıldı. Ocak ayında ise kredi transferleri ya da yeniden yapılandırma işlemleri önemli ölçüde azalmış durumda."

`22 milyarı TL'yi bulur'
2009'da yeniden yapılandırma ve yeni verilen kredilerle konut kredilerinde toplam tutarın rekor kıracağını söyleyen Aysan, "2009'da toplamda 22 milyar liraya yakın bir rakam olacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Anormal faiz oranları olan, vadesi 48 aydan uzun kalmış veya vadesini uzatmak isteyenler ve borç tutarı 60 binin üzerinde olan müşteriler için kredi transferinin ekonomik olarak cazip olduğuna işaret eden Aysan, diğer müşteriler için ise cazip olmadığını vurguladı.
Tebernüş Kireçci


Düşük faizi gören kredisini yeniledi

Doğan Grubu ve Alman Deutsche Bank ortaklığıyla kurulan konut finansman şirketi DD Mortgage'ın Genel Müdürü Murat Aysan, 2009'un son üç ayında konut kredilerinde 8-10 milyar liralık rekor seviyede yeni kontrat yapıldığını belirtti.

Aysan "Bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma olduğunu tahmin ediyoruz" dedi. Murat Aysan, 2009 genelinde tüketicinin faiz düşüşü nedeniyle yenilediği kredi tutarının ise 22 milyar lira ile yıl rekoru kırdığı tahmininde bulundu.

BÜYÜK HAREKETLİLİK YAŞANDI

Konut kredisinde 10 yıl vadede şu an en düşük faizi sunan Halkbank'ın Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, 2009'un ikinci yarısında yeniden yapılandırma işlemlerinde büyük hareketlilik olduğunu belirtti.

Bilgehan Kuru, "Düşen faizden faydalanmak isteyenler, kalan anapara ve vadeler üzerinden yeni fiyatlama istiyor. Özellikle faizlerin yüksek olduğu dönemde borçlanan müşteriler geliyor. Başka kurumlardan kredi kullanmış tüketicilerden de çok sayıda transfer alıyoruz" dedi. Halkbank'ın konut kredisi 36 ay vadede yüzde 0.88, 37-60 ay arası yüzde 0.92, 61-120 ay arası yüzde 0.95.
Posta

'Konutta 6 milyarlık kredi yenilendi'

Konut finansmanı şirketi DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, 2009 son çeyreğinde konut kredilerinde 8-10 milyar liralık rekor yeni kontrat yapıldığını belirterek, "Bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma kredileri olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Aysan, yaptığı açıklamada, 2009 sonunda konut kredisi faizlerinin Türkiye'de bugüne kadar görülmemiş düşük seviyelerine indiğine dikkat çekip "2006-2007-2008 döneminde yıllık ortalama 15 milyar liralık yeni konut kredisi verildiğini görüyoruz. Kabaca yılda ortalama 250 bin müşteri, yeni ev alan ve kredisini transfer eden dahil, 15 milyar liralık yeni kredi kullanıyordu. Bu rakam son çeyrekte yukarı gitmeye başladı. 2009'un 9 ayında konut kredilerinde yaklaşık 13 milyar liralık bir işlem yapılırken, son çeyrekte 8-10 milyar liralık rekor yeni kontrat yapıldığını görüyoruz" dedi.

Aysan, bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma kredileri olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Bugünkü ekonomik ortamda bu kadar alışveriş olmadığını söyleyen Aysan, son çeyrekte kredilerin rekor artışını şöyle açıkladı:

"Bu krediler iki nedenden arttı; bir yandan kişiler daha önceden kullandırılan konut kredilerini kendi bankasında yeniden yapılandırmaya götürdü ve banka da yeniden kontrat açtı, ya da kredilerini başka bir finansal kuruluşa transfer ettiler.

Faizlerin düşmesiyle insanlar daha önce kullandıkları kredileri bir kuruluştan başka bir kuruluşa veya aynı kuruluş içinde yeniden yapılandırmaya götürdü. Bu iş son dönem yoğun biçimde yapıldı. Ağırlıklı olarak ekim-kasım-aralık aylarında yoğun olarak yapıldı. Ocak ayında ise işlemler önemli ölçüde azaldı."

Konuta 22 milyarlık kredi
2009'da yeniden yapılandırma ve yeni verilen kredilerle konut kredilerinde toplam tutarın rekor kıracağını söyleyen Aysan, "2009'da toplamda 22 milyar liraya yakın bir rakam olacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Murat Aysan, anormal faiz oranları olan, vadesi 48 aydan uzun kalmış veya vadesini uzatmak isteyenler ve borç tutarı 60 bin liranın üzerinde olan müşteriler için kredi transferinin ekonomik olarak cazip olduğunu, diğer müşteriler içinse çok cazip görünmediğini söyledi. Konutta en kötü ayların ocak ve şubat ayları olduğunu, sezonun martta açıldığını ifade eden Aysan, "Mart, nisan, mayıs ve ekim, kasım, aralık bizim en iyi aylarımızdır" diye konuştu.

Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru ise geçtiğimiz yılın 3'üncü ve 4'üncü çeyreğinde yeniden yapılandırma işlemlerinde büyük hareketlilik yaşadıklarını belirtti.
Radikal


Geri Dön