25 / 05 / 2024

Faizler yükselirse konutlar aynı hızla düşer!

Faizler yükselirse konutlar aynı hızla düşer!

Konut kredilerinin çok fazla artıcı bir özelliğe sahip olmadığını belirten uzmanlar, faizlerin artması durumunda konut fiyatlarının düşme riskinin yüksek olduğunu bildirdiler



Konuyla ilgili sorulan cevaplandıran piyasa analistleri, "Bugün gösterge faizler yüzde ll'e dayandı. Bu elbette bankalardaki bireysel, ticari ve konut kredilerini de yakından ilgilendiriyor. Fakat konut kredisinin farklı bir özelliği var. Çünkü sektör tek başına büyümenin önemli bir yükünü karşılıyor" dediler.

Merkez Bankası'nın faiz artma politikalarına geçmesi veya faiz ar firmada kalıcılık ortaya çıkağında Türkiye'deki büyüme rakamının yeni dönemde yüzde 5 civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten uzmanlar, "Faiz artışı beraberinde bankaların kredi ve mevduat faizlerini artırmalarına sebep oldu. Bu aşamada başta konut kredileri olmak üzere, diğer kredi rakamlarının da artması piyasada bir daralmaya yol açabilir. Zaten, önümüzdeki yıl büyüme rakamını yüzde 5 civan görmek ciddi daralma olacağı anlamına geliyor" değerlendirmesini yaptılar. Faizlerdeki artışın en önemli göstergesinin konut sektöründe gerçekleşeceğini ve bu konuda herkesin merak içinde olduğunu dile getiren uzmanlar, "Konut kredilerinin faiz oranlarının artması, zaten arz fazlası olan konut piyasasında konut fiyatlarını düşürebilir. Bu etki inşaat üretiminde bir daralmaya neden olabilir. Bu da tüm ekonomide kendisini hissettirecek. Açıkçası 2012 oldukça zorlu bir yıl" ifadesini kullandılar.

Sözcü


Geri Dön