Faizlerin düşmesi konut alımına ilgiyi artırdı!
Konut kredilerinde aylık yüzde 1 faizin psikolojik sınır olduğunu ve bu oranın altına düşüldüğünde satışların arttığını hatırlatan Murat Kurum, "Temmuz ayında özel ve kamu kurumlarının kampanyalarında da gördüğümüz gibi faiz oranlarının düşürülmesi konut alımına ilgiyi oldukça arttırmıştır” dedi.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, dünyada ve Türkiye'de konut finansman yöntemlerinin en gelişmişinin ve en yaygınının ''mortgage'' olarak adlandırılan uzun vadeli ipotek kredisi olduğunu kaydetti. Ülkemizde yeni finansman araçları olan gayrimenkul yatırım fonları (GYF) ve gayrimenkul sertifikalarından da bahseden Kurum, bu konuda şunları söyledi:
"Ayrıntılı mevzuatını hazırlayan Sermaye Piyasası Kurulu'nun yapmış olduğu tanıma göre Gayrimenkul Yatırım Fonları; gayrimenkullere likidite kazandıran, yatırımcıları ve gayrimenkul sahiplerini buluşturan sermaye piyasası kurumlandır.' Kumlan fonlar sayesinde, nitelikli uluslararası ve yerli gayrimenkul yatırımcıları ülkemizde ürettiğimiz özellikle markalı konut projelerinden, ticari nitelikteki ofis, dükkan, alışveriş merkezi, otel, hastane, vb. gayrimenkullerden oluşan portföylere sarin alacakları katılma payları aracılığı ile ortak olabilme imkânı yakalayacaklar. Bu açıdan GYF'lerin yaygınlaşması, hem sektörümüz hem de ülkemiz için ilave düşünmekteyiz."
Mortgage sisteminde çok ciddi bir potansiyel var
Aynı şekilde gayrimenkul sertifikalarının da yeni bir alan olarak karşımıza çıktığını belirten Kurum, henüz istenen seviyelerde olmayan bu yeni konut finansman yöntemlerinin ülkemize şu faydalarda bulunacağını kaydetti: "Gelişen ekonomimiz ve kurumsal gayrimenkul sektörüyle birlikte; sistemin, orta sınıfın konut edinmesini kolaylaştıracağım, şehir planlamasına katılımlar sağlayacağım, üretilen projelerin niteliğini olumlu yönde etkileyeceğini, gayrimenkul alım satımlarının kayıt altına alınmasında faydalar sağlayacağım, dolaylı olarak da proje geliştiren firmalar ve müteahhitler üzerindeki finansal yükü azaltacağını düşünüyorum."
Kurum, ülkemizde enflasyon ve faizin düşmesiyle birlikte sistemimize dâhil olan mortgage sisteminde ciddi potansiyel olduğunu dile getirdi. "Gelişmiş Batı ekonomilerinde mortgage kredileri toplamının gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 45 ve üzerinde seyrederken, ülkemizde bu oranın yüzde 6-7 civarında olduğuna dikkat çeken Kurum, " Hem mortgage sisteminin, hem de gayrimenkul sektörünün kat edeceği önemli bir yol ve çok ciddi bir potansiyel var" diye konuştu.
Tüketicilerin konut alırken, bazı üreticilerin sunduğu cazip seçeneklere de ilgi gösterdiğini belirten Murat Kuram, "uygun faiz oranları içeren kampanyaların yoğun olduğu dönemde, mortgage kullanım oranlarının düştüğüne dikkat çekti.
Sektöre olan güven piyasa koşulları ile yakından ilgilidir
Murat Kurum, konut kredisinin son yıllardaki seyrim, yalan ve orta vadede konut kredisi oranı beklentisini de değerlendirdi. Düşen konut kredisi faiz oranlarının, konut alımına ilgiyi artırdığını vurgulayan Kurum, faizlerin düşmesinde ekonomik, finansal ve siyasi istikrarın sürdürülebilmesinin en önemli koşullardan biri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Türkiye'de son 10 yılda inşaat sektörü ve buna bağlı olarak konut sektöründe önemli ölçüde ilerlemeler kaydedilmiştir. Özel teşebbüsler ve kamunun sektördeki büyük yatırımlarının bunda etkisi büyüktür. Aynca, 2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımların sınırlamalarının azaltılması ile konut satışları artış trendine girmiş ve fiyat oranlamada da artış olmuştur. Bu durum Türkiye’deki konut sektörüne ilişkin en önemli konulardan biri olan konut kredilerini de önemli ölçüde etkilemiştir. Sektöre olan güven piyasa koşullan ile yalandan ilgilidir. 2013 Haziran ayma kadar düşüş trendi içerisinde olan konut kredisi faiz oranlan, toplumsal ve siyasal olayların etkisi ve 29 Ocak 2014 yılında Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırım kararı ile de yükselmeye başlamıştır. Aynca FED'in faiz oranlamada kademeli artışa gitme karan da bu bağlamda etkisini göstermiştir. Son dönemlerde ise konut faiz oranlarının aşağı yönlü hareket ettiği görülmektedir. Temmuz ayında yaşanan olumsuz olaylardan sonra kamu ve özel sektörün piyasayı canlandırmak adına konut satışlarım arttırmak için faiz oranlarını düşürerek ve farklı ödeme seçeneklerini sunarak alıcılara kolaylık sağlaması ve Cumhurbaşkanımızın Banka kredilerindeki faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki talebi doğrultusunda kredi faiz oranlarında düşüş beklenmektedir. Gayrimenkul sektöründe, konut kredilerinde aylık yüzde 1,0 faizin psikolojik sınır olduğunu ve bu oranın altına düştüğü dönemlerde satışların arttığım görmekteyiz. Temmuz ayında özel ve kamu kurumlarının kampanyalarında da gördüğümüz gibi faiz oranlarının düşürülmesi konut alımına ilgiyi oldukça arttırmıştır. Tabii faizlerin düşürülebilmesi için ekonomik, finansal ve siyasi istikrarın sürdürülebilmesinin en önemli koşullardan biri olduğunu hatırlatmak isterim.''
TOKİ Haber