Faizsiz konut sistemi alarm mı veriyor?
Türkiye’de hızla büyüyen faizsiz ev sistemleri alarm vermeye başladı. Kovid-19 süreci ile işsiz kalan, hastalanan üyeler parasını çekmek isteyip sıkıntı yaşayınca pek çok mağdur avukatlara başvurdu.
Türkiye’de hızla büyüyen faizsiz ev sistemleri alarm vermeye başladı. Kovid-19 süreci ile işsiz kalan, hastalanan üyeler parasını çekmek isteyip sıkıntı yaşayınca pek çok mağdur avukatlara başvurdu.
Faizsiz ev sistemi, hızla yayılıyor. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; bu şirketlere on binlerce TL'lik ‘organizasyon' parası ödeyen tüketiciler sistemden çıkıp parasını almak isterse “satır arası” sözleşme maddeleri ile karşılaşıyor. Konut hayaline faiz ödemeden sahip olmak isteyen vatandaşlar sistemden mağdur olunca avukatlara başvuruyor.
PANDEMİDE ARTTI
Faizsiz ev sistemleri reklamlarıyla dikkat çekiyor. Ancak arka planda sesini çok da duyuramayan bir mağdur bulunuyor. Mağduriyetlerin artmasının en önemli sebebi Kovid-19 salgını ile işsiz kalan ya da hastalanan üyelerin sistemden çıkmak istemesi. Fakat bazı şirketler imza atılırken şifahen verdikleri “iş kaybı veya hastalık halinde geri alırsınız” sözüne rağmen “organizasyon” paralarını ödemeyip taksitleri da 6 ay sonra geri vereceğini söylüyor.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar konuya ilişkin denetim boşluğu olduğunu dile getirerek çok sayıda şikayet olduğunu belirtti. Sistemle ilgili yasal düzenlemenin uzun süredir bir şekilde rafta bekletildiğini ifade eden Çakar, tüketicilere sözleşme imzalamadan maddelerde hak ihlali olup olmadığını bir avukata mutlaka danışmaları tavsiyesinde bulundu.
SAYISI 35'i BULDU
Halktan para toplayarak faizsiz, kura yöntemi ile ev sahibi yapma vaadinde bulunan şirketlerin sayısı 35'i buluyor. Katılım bankacılığında uzman bir bankacı, “Bu konuda BDDK'nın bir çalışması var. Bu çalışmanın ülkenin finansal güvenliği açısından acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Tasarruf toplama işinin mutlaka kamu otoritesi tarafından düzenlenmesi, denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.