Faizsiz konut sistemine yasal düzenleme bekleniyor!
Vatandaşları faizsiz ev sahibi yapmayı planladıklarını söyleyen Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, faizsiz konut sistemine yasal düzenleme beklediklerini söyledi.
Türkiye’de faizli bankacılık sistemi kapsamında vatandaşları faizsiz ev sahibi yapmayı planladıklarını söyleyen Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, günümüzde benzer uygulamaların arttığını kaydetti.
Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere göre, vatandaşların hızlı ev teslimi ve çok düşük bedelli taksitler gibi vaatlere kanmaması gerektiğinin altını çizen Üstün, referansı olan şirketlere rağbet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Alpaslan ise sistemin sekteye uğrama olasılığı karşısında durumun bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Referanslar incelenmeli
Alpaslan, “Özellikle son dönemlerde sistemin farklı yeni firmalar tarafından uygulanması bu alandaki riski de kanımca artırıyor. Sistem paranın zaman değeri düşünülünce haksız bir kazanç sağlayabilir. İnsanların konut ihtiyacını giderme isteği ve arzusu daha rasyonel bir karar verebilme şansını bu tür finansal oyunlarla ortadan kaldırıyor. Toplumun kötü deneyimler sonucu böyle bir sisteme bakış açısının değişmesi son derece olağan. Ancak bunu bir bütün olarak düşünüp firmaların bu konudaki geçmişlerini iyi araştırıp analiz etmek gerek. Sisteme giren müşterisine karşı vaatlerini yerine getiren, gerçek misyonunu bırakmayan, iyi referanslı firmalarla sistem verimli bir şekilde işleyebilir” diye konuştu.
Yasal çerçeveye oturtulmalı
Sistemin yasal mevzuata kavuşturulmasının gerekliliğini söyleyen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Hacak ise “Ülkemizde taşıt ve konut finansmanı hususunda ‘Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemi (TDFFS)’ ya da özellikle konut finansmanı açısından ‘Yapı Tasarruf Sistemi’ adlarıyla da anılan bir finans sistemi uygulanıyor” diyen Hacak, “Ülkemizde konut edinmenin, banka kredisi ya da murabahadan daha az maliyetli alternatifinin hemen hiç olmadığını görürüz. İşte TDFFS ülkemizde ortaya çıkan gerek faizli krediye ve gerekse katılım bankalarının uyguladığı murabaha yöntemine alternatif olmaya çalışan özgün bir finans tarzı. Ancak bu sistemin tam olarak sağlıklı bir şekilde işlemesi için yasal bir mevzuata kavuşturulması ve resmi denetim altına alınması elzem. Eğer yasal çerçeveye kavuşturulup, firmaların işlemleri denetim altına alınırsa iyi ve ilke olarak meşru sayılabilecek bir model olma potansiyeline sahip. Sistemde temel tartışma noktası olan kira bedeli uygulamasının da fıkhen temellendirilmesi mümkün” açıklamasında bulundu.